Rasistické šachy? YouTube stáhl video popisující výhru bílého nad černým

  • 852
Chorvatský šachista Antonio Radić tvrdí, že platforma YouTube stáhla jeho video kvůli tomu, že v něm její algoritmy rozpoznaly údajné projevy rasismu. Šlo přitom o popis šachové partie, ve které se objevovaly věty jako „bílý vždy zvítězí“. „Nikdy jsem neporušil pravidla,“ hájí se Radić.

Radić má na svém kanále v současnosti přes 700 tisíc odběratelů a 275 milionů zhlédnutí. Fanoušci oceňují analýzy a zasvěcené komentáře her, které zveřejňuje. Nejnovější rozbor hry proti profesionálnímu hráči Hikaru Nakamurovi však YouTube zablokoval. 

Radić nemluvil o politice, ani se nedopustil urážky etnika. V příspěvku se šachisty Nakamury ptá na seriály Neftlixu, v nichž se objevuje šachová tématika, a hodnotí konkrétní partii.

Algoritmus platformy podle Radiće zřejmě zachytil slova „série Černé zrcadlo se mi moc nezamlouvala“, „když jsem začínal s černými“, „pokud jde černý na B6 místo C6, bílý vždy zvítězí“ a vyhodnotila je jako závadná. 

„Vzhledem k současné situaci ve světě se může stát, že když řeknete něco takového, vaše video bude označeno jako nevhodné, škodlivé nebo nebezpečné a bude staženo,“ komentoval to Radić. Dodal, že by škodlivý obsah mohl referovat i k pandemii koronaviru, neboť ve videu mimo jiné zmiňoval, že mnoho lidí zůstává doma a hraje šachy.

Dodal, že pokud takto algoritmus YouTube skutečně pracuje, je si jist, že stáhne všechna jeho videa. „V každém z nich spolu zápasí na smrt černí a bílí,“ podotkl. 

Zdůraznil, že se jedná pouze o šachový podcast, a on sám ve videích nepoužívá politické narážky ani sprostá slova. „Nahrál jsem za poslední roky už přes 1 800 videí a nikdy jsem neporušil pravidla. Pokud můžou stáhnout nevinný příspěvek, je pak těžké najít motivaci a pokračovat v tvorbě,“ zakončil hořce svůj komentář k situaci. 

Šachista Antonio Radić:

Proti rozhodnutí sociální sítě se Radić posléze odvolal a nyní je jeho video opět přístupné pro veřejnost. O stažení příspěvku totiž rozhoduje algoritmus, ale v případě stížnosti jej musí prověřit skutečný člověk, který lépe vnímá kontext a smysl slov.

Každé Radićovo video sestává ze záznamu hry. Radić počínání aktérů doprovází komentářem a popisuje jednotlivé tahy. Svůj kanál založil v roce 2007. Nejprve zveřejňoval videa svého otce, který se živil jako svatební kameraman. Poté začal publikovat videa o šachu a po deseti letech se rozhodl, že se bude živit jako profesionální youtuber. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Šachy, YouTube, Rasismus

Video