Pýcha ruských strategických vojsk - mezikontinentální raketa Topol-M. Vpravo stojí generál raketových vojsk Nikolaj Solovcov.

Pýcha ruských strategických vojsk - mezikontinentální raketa Topol-M. Vpravo stojí generál raketových vojsk Nikolaj Solovcov. | foto: Profimedia.cz

S radarem se můžeme smířit, nebo na něj zamířit, pravil ruský generál

  • 1296
Rusko by se mohlo smířit s radarem v Česku a antiraketami v Polsku, pokud by se Američané zavázali, že systém nerozšíří. Naznačil to velitel ruských raketových vojsk Nikolaj Solovcov. Zároveň ale zopakoval, že ve hře stále zůstává možnost namíření ruských raket na Česko a Polsko.

Prohlášení, že by ruský generál připustil možnou dohodu o vzniku amerického protiraketového komplexu v bývalých sovětských "koloniích", je nová informace. Z velení ruské armády dosud zněly jen výhrůžky na téma, že Rusko dovede radar zlikvidovat bez problémů - ať už raketami, nebo letectvem.

Nyní ale Solovcov zvolil mírnější tón. "Kdyby Američané přijali právní závazek, že umístí jen deset raket v Polsku a jeden radar v České republice a že tam nikdy nic dalšího stát nebude, bylo by možné se s tím smířit," řekl. Vadí mu prý zejména "netransparentní postup" Američanů v otázkách výstavby základen.

"Ta desítka antiraket není schopna doopravdy devalvovat potenciál úderné skupiny (ruských) raketových vojsk, i když samozřejmě určitý negativní důsledek by mohla mít," dodal. Přiznal tak značnou váhu argumentu, že deset "interceptorů" v Polsku nemůže ohrozit stovky ruských raket vybavených vícenásobnými bojovými hlavicemi.

Rakety mířící na Brdy jsou stále ve hře
Generál Solovcov se ovšem nechal slyšet, že zacílení ruských raket na radar v Brdech a sila v Polsku je stále možné. "Jsme nuceni přijímat odpovídající opatření, která za žádných okolností nedovolí devalvaci ruského potenciálu jaderného odstrašení," zopakoval generál, který se už loni v únoru nechal slyšet, že Rusko může na Česko namířit svůj raketový arzenál. - více o Solovcovově hrozbě čtěte zde

Česko už má uzavřeny obě smlouvy o výstavbě radaru ve Vojenském újezdu Brdy. Zřízení základny ale naráží zejména na silný odpor v Poslanecké sněmovně, která bude mít v její výstavbě klíčovou roli. Proti jsou komunisté, sociální demokraté a někteří zelení.

Vše o americkém radaru v Česku

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video