Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Rychlovlaky ve Francii zpomalila elektřina. Cesta se protáhla o hodiny

  • 26
Na dlouhé hodiny v noci uvázli kvůli poruše v dodávkách elektřiny cestující v mezinárodních rychlovlacích Eurostar, které spojují Francii s Velkou Británií. Provoz zastavený kvůli závadě v nadzemní kabelové síti ve Francii byl na trati zcela obnoven až kolem poledne.

Cesta vlakem z Paříže do Londýna obvykle trvá dvě a čtvrt hodiny. Phil Piercey, který žije nedaleko Londýna, tvrdí, že mu cesta z Paříže do britské metropole  zabrala jedenáct hodin. "Pracovníci společnosti Eurostar byli velmi neochotní," postěžoval si cestující britské BBC.

Celkem prý závada postihla tisíce pasažérů cestujících v obou směrech. Někteří si stěžovali, že nebyli informováni o důvodech, proč se vlaky zastavily.

"Skoro jsme se nemohli hýbat. V jednom okamžiku vypnula elektřina, takže jsme nemohli nic vidět ani získat nějakou informaci," postěžoval si televizi BBC jeden britský cestující, který odmítl prozradit své jméno.

Problém na trati spočíval v tom, že vlaky kvůli poruše v nadzemní kabelové síti nemohou využívat systém pro vysokorychlostní trati a musí jet pomaleji. Společnost Eurostar dopoledne dokonce čtyři spoje zrušila.

Mluvčí společnosti všem naštvaným cestujícím vzkázala, že Eurostar se jim za
veškeré nepohodlí velice omlouvá.

Eurostar provozuje železniční přepravu pod kanálem La Manche mezi Londýnem a Paříží, Londýnem a Bruselem a dalšími evropskými městy. Společnost zahájila provoz v listopadu 1994.

V pondělí se s těžkostmi potýkaly také rychlovlaky TGV na trati v oblasti francouzského Lille, kudy se jezdí i do Bruselu. Husté sněžení tu strhlo v podvečer elektrické vedení a zastavilo tak dopravu těmito rychlovlaky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video