Tank proruských separatistů v Doněcku (1. února)

Tank proruských separatistů v Doněcku (1. února) | foto: Reuters

Ruští vojáci se báli „služební cesty“ do Donbasu, armáda tutlá rozruch

  • 1294
Ruským vojákům z dělostřelecké a raketové brigády v Murmansku, kterým hrozilo převelení na bojiště v Donbasu na východě Ukrajiny, se podařilo dosáhnout setrvání na severu Ruska. Slova velitelů o „služební cestě do Donbasu“ si prý nesprávně vyložili, informovala nezávislá televize Dožď.

Velitel murmanské jednotky vojákům „řekl, že ho nepochopili, že o žádnou cestu na jih nešlo“, řekl televizi Dožď člen prezidentské rady pro lidská práva Sergej Krivenko. Stejně tak prý i zástupce velitele ujistil, že vojáci si jen obecně mají vykládat jeho slova, že „dá-li vlast rozkaz někam odjet, budete ho muset splnit“.

Rozruch okolo reptajících vojáků z Murmanska vypukl poté, co si postěžovali ochráncům lidských práv, že po podpisu kontraktu s armádou se je velení chystá nasadit do bojů na Ukrajině. Dokonce kvůli tomu už absolvovali speciální výcvik.

„(...) je válka, musíme bránit Rusy umírající pod bombami Ukrajinců,“ vysvětloval prý vojákům zástupce velitele, podplukovník Vjačeslav Okaněv, a vyhrožoval jim, pokud odmítnou bojovat na Ukrajině, vylíčil internetový list Gazeta.ru. Nicméně z 58 vojáků si žádost o propuštění do civilu podalo jen osm.

Válka na Ukrajině

Sám Okaněv listu vysvětloval, že mělo jít o doprovod humanitárních konvojů, ale že hovořil jen „teoreticky“. Podle deníku už asi 70 vojáků z posádky Sputnik u Murmanska bylo loni v listopadu na Ukrajině nasazeno, o podrobnostech však mlčí.

Moskva stále popírá ukrajinská a západní obvinění, že by v Donbasu bojovali ruští vojáci, nejvýše připouští výskyt ruských dobrovolníků v řadách povstalců.

Nezávislá ruská média loni v létě upozornila na sérii pohřbů 12 výsadkářů z Pskova, kteří údajně padli na Ukrajině. Od úřadů se však nepodařilo získat oficiální objasnění. Prokuratura uzavřela vyšetřování s tím, že jde o vojenské tajemství.

Ukrajinci v téže době zajali desítku ruských parašutistů, ti však tvrdili, že zabloudili a hranici přešli nevědomky a omylem.

„Armádnímu velení se daří udržovat disciplínu, dokud příbuzní ruských vojáků bojujících na Ukrajině zachovávají mlčení,“ napsal liberální list Vedomosti o dopadech nepřiznané ruské účasti v „tajné válce“ na Donbasu. Nicméně počet dezercí stoupl z 388 v prvním pololetí 2013 na loňských 629 a počet odhalených „simulantů“ z 33 na 115. Už brzy se podle listu také dají čekat problémy se stovkami, možná tisícovkami veteránů „tajné války“, podobné návratu vysloužilců z afghánského tažení v 80. letech.

Ukrajinští vojáci padli do zajetí:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue