Alexander Litviněnko v londýnské nemocnici.

Alexander Litviněnko v londýnské nemocnici. | foto: Reuters

Ruští agenti dostali tajný pokyn zabíjet nepřátele státu za hranicemi

  • 97
Britský deník The Daily Telegraph získal tajný dokument, který ruským špionům povoluje likvidaci lidí, jež Moskva ocejchovala jako nepřátele státu. Kvůli delikátním operacím v EU a západních zemích měla v ruské tajné službě vzniknout i speciálně vycvičená jednotka.

Pokyn, pod kterým je podepsaný šéf kontrašpionáže FSB, nese datum 19. března 2003 a je označen jako "Tajná dokumentace. Jen pro vnitřní potřeby. Nekopírujte." Odkazuje se na zákon o boji s extremismem, jenž však nepočítá s použití síly.

Utajovaná směrnice ukládá agentům sledování, identifikaci a případný návrat cílů do Ruska. Umožňuje také likvidaci lidí mimo Ruskou federaci, zejména pak v bývalých sovětských státech a Evropské unii.

Podle direktivy jsou hlavním cílem teroristické skupiny a organizace, ale také jednotlivci, kteří ilegálně opustili Rusko a stíhají je ruské úřady. Směrnice je jasně namířená proti kavkazským teroristům.

Speciální jednotka měla trénovat podmínky v EU

Podle britského listu však chytré formulace zahrnují všechny nepřátele státu. Kromě toho pokyn ukládá trénink nových jednotek agentů, které se musí připravit na specifické podmínky práce v západní Evropě a Evropské unii.

Zvláštní pozornost přikládá především individuální přípravě agentů-analytiků, kteří budou opatřovat informace v EU. Jednotka měla podle dokumentu, který má k dispozici i Scotland Yard, vzniknout do 1. května 2004.

Premiér a bývalý tajný agent Vladimir Putin o dva roky později protlačil ruským parlamentem protiteroristický zákon, který FSB dává moc zabíjet teroristy i za hranicemi. Tajný dokument nicméně dokazuje, že program na zabíjení nepohodlných lidí běžel dávno předtím.

Obětí směrnice mohl být i Litviněnko

Jeho obětí se patrně stali záhadně zesnulí Čečenci v Dubaji, Kataru nebo Vídni. Poslední akci agenti zřejmě podnikli minulý týden, když ozbrojenec zastřelil čečenského předáka a jeho dva osobní strážce na rušné ulici v Istanbulu.

Obětí tichého pokynu mohl být i bývalý ruský špion Alexander Litviněnko, jenž zemřel v londýnské nemocnici v listopadu 2006. Někdejší bodyguard FSB Andrej Lugovoj mu zřejmě tajně podal radioaktivní polonium 210.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video