Ruský analytik Igor Danchenko byl ve čtvrtek zatčen.

Ruský analytik Igor Danchenko byl ve čtvrtek zatčen. | foto: ČTK

Lež, která srážela Trumpa. Russiagate byla vymyšlená, pomáhali i lidé Clintonové

  • 174
Pamatujete si ještě na Russiagate, spiknutí Donalda Trumpa s Rusy, kteří mu pomohli vyhrát volby a on se za to stal jejich loutkou, Putinovým pudlem? Táhla se skoro celé Trumpovo prezidentování. Všechno si to však vymysleli. Upletli to z ničeho. FBI právě obvinila hlavní zdroj toho všeho, v Americe žijícího Rusa, na jehož „zpravodajství“ Russiagate postavili.

Něco mu nakukal píarista kampaně Hillary Clintonové a přítel jejího manžela Billa, něco si sám vymyslel, zbytek posbíral při pitkách s přáteli. Teď byl obviněn, že při výslechu lhal FBI a zastíral skutečný původ svých informací.

Ten muž se jmenuje Igor Dančenko, žije v USA, říká se mu Iggy, svého času pracoval pro známý liberální politologický ústav Brookings Institution, ale už ne, mimo jiné proto, že měl řadu srážek se zákonem. Obvykle v tom byl alkohol.

„Nemáte nějaké fámy a lži?“

A tak celá Russiagate vypadala možná nějak takto: kampaň Hillary Clintonové najala firmu specializující se na vyhrabávání špíny jménem Fusion-GPS, aby našla něco na Trumpa. Firma najala bývalého britského špiona jménem Christopher Steele, aby tedy něco našel. Ten si najal Dančenka. A toho našel a nakrmil onen píárista od Clintonové. Pak se to „vypralo“ díky Steeleově jménu a schopnosti zabalit to do spisovné špionštiny.

Ve skutečnosti byly ale informace, jak včera napsal i Washington Post, který za divoké popisování Russiagate dostal Pulitzerovu cenu, „postaveny na přehánění, fámách a naprostých lžích“.

Celé se to tenkrát předhodilo ochotné FBI, která zahájila odposlechy Trumpovy kampaně a zavedla vyšetřování. Představa demokratů zřejmě byla, že z toho bude jen lopata bahna, která se na chvíli použije v kampani – podívejte, z čeho vyšetřují Trumpa, jenže pak to přerostlo přes hlavu. Ještě jednou Washington Post: „Obvinění pravděpodobně podpoří tvrzení republikánů, že demokraté a FBI záměrně nebo omylem proměnili laciné pomluvy ve vyšetřování úřadujícího prezidenta ve věci národní bezpečnosti.“

Když se vezme v potaz, co všechno „Steeleova složka“ vyvolala, je dvojnásob absurdní, jak vlastně vznikala. Tedy aspoň podle následujících informací, jak je americká média vytahala ze zpráv FBI a téměř čtyřicetistránkového obvinění.

Zveřejněné dokumenty: Russiagate vypadá stále více jako Watergate naruby

Bývalý agent britské Mi-6 Steele, kterého média líčila jako „věrohodný zdroj s oceňovanou pověstí muže dodávajícího americké vládě citlivé a důležité informace“, nebyl v Rusku mnoho let a neměl tam žádné kontakty. Byl zcela závislý na Dančenkovi a jeho údajné „síti podzdrojů“, jak to pojmenoval.

Jenže Dančenko FBI přiznal, že když ho Steele najal, neměl žádné napojení na Kreml a byl „bezradný“. A tak se z nouze obrátil na náhodně vybrané ruské a americké novináře, přátele z mládí, a dokonce na bývalou přítelkyni.

Pak se seznámil s oním píáristou, který byl aktivní v kampani Clintonové. Jmenoval se Chuck Dolan. Dančenko se ho zeptal, jestli by neměl „nějaké nápady, drby nebo obvinění“, protože pracuje „na projektu proti Trumpovi“.

Donald Trump na snímku z července 2021

A zřejmě Dolan mu dodal klíčovou bombu, že Trump pořádal v moskevském hotelu Ritz-Carlton orgie s prostitutkami, což Rusové natočili a nyní ho mohou vydírat. S tím, že když byl v Moskvě, řekl mu to při exkurzi do prezidentského apartmá ředitel hotelu. Jenže když se na to při vyšetřování FBI ptala dalšího Američana, jenž se exkurze zúčastnil, ten uvedl, že nic takového nikdo neřekl.

Sám Dolan FBI přiznal, že když krmil Dančenka, uváděl to jako zákulisní informace, jež mu nad skleničkou prozradil jeden zasloužilý republikán. Dolan k tomu při výslechu dodal, že si schůzky i republikána vymyslel a to, co Dančenkovi dával, vyčetl v tisku.

Proč impeachment na Trumpa? Russiagate selhala, střídá ji Ukrajina a rasismus

Pikantní na všem bylo, že Dolan byl v Rusku zaháčkován mnohem podivněji než Trumpovi lidé, protože osm let pomáhal vést „globální propagační kampaň pro ruskou vládu“ a stýkal se s lidmi z ruské ambasády ve Washingtonu. Takže je otázkou, zda ho nekrmili oni a kudy se vlastně Russiagate ubírala.

Některé věci si obstaral Dančenko sám. Třeba zásadní tvrzení šéfa Rusko-americké obchodní komory, že Trump je zapleten s Putinem v „dobře propracovaném spiknutí spolupráce“. Jenže výslechy ukázaly, že si to Dančenko vymyslel. S oním člověkem nikdy nehovořil.

Teď směr Hillary?

Otázka je, proč to dělal a proč dodával drby, které při vyšetřování neobstály. Možné vysvětlení: nečekal vyšetřování. Všichni to brali jako jednorázovou akci, jednu z mnoha špinavostí v kampani, nikdo netušil, že se to tak rozjede a přeroste v Russiagate, dominantní politické téma let od léta 2016 až do konce března 2019. Tehdy zpráva Muellerovy komise prohlásila, že Trump se s Rusy nespojil. Ale mezi demokraty Russiagate žije pořád dál.

Údajné spiknutí s Rusy ovlivnilo Trumpovu politiku k Rusku, několik jeho lidí odneslo vše vězením či jinými tresty, ovšem za věci, jež s údajným spojením s Rusy nesouvisely, jen vyplavaly při šetření a byly použity jako páka pro rozmluvení.

Trump vs. Clintonová

Za krytí Russiagate, které bylo velmi hysterické a zaujaté, dostal Pullitzerovu cenu nejen Washington Post, ale i New York Times. Ten první list včera napsal: „Obvinění Dančenka zpochybňuje některé minulé zprávy tisku včetně našich.“

Média teď spekulují, že vyšetřovatel Durham nyní bude zkoumat, jak byl případ opravdu propojen s kampaní Hillary Clintonové a proč FBI nechala věci běžet dál a dál, i když jí Dančenko už v roce 2017 řekl skoro vše, co se ví nyní.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video