Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Rusové zostřili rétoriku, pohrozili kvůli podpisu radaru

  • 865
Rusko večer na úterní podpis česko-americké smlouvy zareagovalo nečekaně ostře. Prohlásilo, že s okamžitou platností ruší rusko-americká jednání o protiraketovém štítu. Odpovíme vojensko-technologicky, oznámila ruská diplomacie.

Rusové podle BBC trvají na faktu, že výstavba amerického vojenského radaru v Česku pro ně představuje hrozbu. Prohlášení ruského ministerstva zahraničí do agentur přišlo jen několik hodin po podpisu.

Rusové tak českému parlamentu, bez jehož podpisu smlouva není platná, poslal jasný vzkaz, mnohem ostřejší, než v rozhovoru pro Českou televizi sdělil ruský "raketový generál" Jevgenij Bužinskij.

"Nabude-li dohoda s USA, podléhající ratifikaci v českém parlamentu, právní závaznosti a začne-li se u našich hranic skutečně rozmisťovat americký strategický systém protiraketové obrany, budeme nuceni reagovat nikoliv diplomatickými, ale vojensko-technickými metodami," varovala ruská diplomacie.

Podle zdroje BBC tím s také skončily rozhovory o společném vybudování protiraketového štítu.

Jevgenij BužinskýZpráva šokovala i proto, že několik hodin před jejím zveřejněním Jevgenij Bužinskij v České televizi nic podobného nenaznačoval. 

"Nechceme nikoho zastrašovat. Jsme samozřejmě rozumní lidé, nemáme v plánu nikoho bombardovat," řekl Bužinskij, kterého hostil stínový ministr obrany Petr Hulinský. ČSSD Bužinského pozvala právě na den podpisu smlouvy o umístění amerického protiraketového radaru na českém území. Ukazuje tak svůj odpor proti radaru.

. Komentář k vystoupení ruského generála v Lidovém domě zde

Šéfové raketových vojsk Ruska už několikrát zahrozili přesměrováním svých střel na Prahu, pokud USA postaví v Brdech radar.

"Nikdo nám nevymluví, že radar v Česku a deset antiraket v Polsku budou rozmístěny proti Rusku," přitvrzuje generál. Střely v Polsku mohou být podle něj hravě nahrazeny jinými nosiči, tentokrát už s mnohačetnými hlavicemi. A to prý už nejde jen o deset, nýbrž prakticky desítky střel ohrožujících Rusko. Ujištěním USA, že štít budují proti nevyzpytatelným režimům, jako je Írán, nevěří.

Profesionalita vojáka v Bužinském vítězí ve chvíli, kdy přiznává, že i ruská rozvědka zaregistrovala snahu Íránu získat technologie pro výrobu balistických střel. "Ale nepodařilo se to. Evropa může být klidná, Íránci ji nejsou schopni ohrozit. Nejsou to sebevrazi," ujišťuje.

Írán přesto dalekonosné střely podle něj chce. "Ale proti Izraeli," říká bez mrknutí oka. Zároveň zmiňuje spolupráci Ruska a NATO v boji proti terorismu. Uznává, že je nutné ho sledovat a v případě hrozby zakročit.

Vše o americkém radaru v Česku

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video