Při teroristických útocích na konci prosince ve Volgogradu zahynulo 34 lidí. | foto: Reuters

Rusové zastřelili údajného organizátora bombových útoků ve Volgogradu

  • 13
Ruské bezpečnostní síly zastřelily v Dagestánu muže považovaného za organizátora prosincových bombových atentátů ve Volgogradu na jihozápadě Ruska, při nichž zahynulo 34 lidí a více než stovka utrpěla zranění.

S odvoláním na nejmenované ruské bezpečnostní zdroje o tom informovala zpravodajská stanice BBC.

Ve Volgogradu při útocích třicetiletý Džamaldin Mirzajev podle zdrojů BBC zemřel spolu s dalším mužem poté, co začali střílet na jednotky, které obklíčily dům ve městě Izberbaš, v němž se ukrývali. Třetí muž se vzdal (o útocích čtěte zde).

Ruské úřady na konci ledna oznámily, že dva sebevražedné atentáty ve Volgogradu měli na svědomí Asker Samedov a Sulejman Magomedov, příslušníci teroristické skupiny z autonomního Dagestánu na neklidném severním Kavkazu. V Dagestánu vyšetřovatelé také zatkli sourozence Magomednabiho a Tagira Batirovovy, kteří podle nich atentátníkům pomáhali s cestou do Volgogradu.

Prosincové bombové útoky vyvolaly obavy o bezpečnost zimních olympijských her v Soči, které začnou v pátek (o hrozbě dalších útoků čtěte zde). Ruské úřady proto v předstihu před olympiádou v oblasti zavedly přísná bezpečnostní opaření (více čtěte zde). Dějiště her leží nedaleko Kavkazu, který se dlouhodobě potýká s násilnými akcemi náboženských extremistů usilujících o vytvoření islámského státu.

Teroristé zaútočili na ruském nádraží:

29. prosince 2013

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video