Vladimir Putin (vlevo) a Dmitrij Medveděv slaví vítězství

Vladimir Putin (vlevo) a Dmitrij Medveděv slaví vítězství | foto: Reuters

Rusové vyslali do Kremlu Medveděva

  • 428
Prezidentem Ruska bude dvaačtyřicetiletý Dmitrij Medveděv. Po sečtení poloviny volebních okrsků mu připadá 68,2 procenta hlasů. V Kremlu vystřídá Vladimira Putina. Ten si ho vybral a sám zřejmě bude premiérem.

Medveděvovo očekávané vítězství ohlašovaly už první odhady výsledků, které mu přiřkly hlasy 69,6 procenta voličů. V nich agentura vyzpovídala před volebními místnostmi po celé zemi bezmála 190 tisíc Rusů.

Po sečtení poloviny volebních okrsků mu připadlo 68,2 procenta hlasů a jeho náskok byl drtivý. Daleko za ním - se ziskem pouhých 18,55 procenta - skončil favorit komunistů Gennadij Zjuganov.

Třetí místo patří Vladimiru Žirinovskému (10,63 %) a čtvrtým vzadu je Andrej Bogdanov, který získal důvěru necelých 1,36 % lidí.

Předseda ústřední volební komise Vladimir Čurov informoval, že k 19:00 moskevského času (17:00 SEČ) byla voličská účast v celém Rusku 64,2 procenta. Komise bude výsledky sčítání hlasů průběžně zveřejňovat celou noc.

Žádné překvapení, zní z Černínského paláce
Na volby už zareagovalo české ministerstvo zahraničí. "Výsledky ruských prezidentských voleb, byť zatím neoficiální, nejsou pro nás v kontextu dosavadního vnitropolitického vývoje v Rusku žádným překvapením," sdělila iDNES.cz mluvčí Zuzana Opletalová.

Zároveň vyjádřila politování, že tamní úřady neumožnily svým restriktivním přístupem rovné podmínky všem kandidátům.

Novináři sledují průběžné výsledky ruských prezidentských voleb (2. března 2008)

Volby v režii KGB, křičí oponenti
Ačkoliv výsledky zdaleka nejsou konečné, v Moskvě už se začalo slavit. Na známém Rudém náměstí se na rockovém koncertu sešlo asi 30 tisíc lidí. Novému šéfovi Kremlu už pogratuloval jeho předchůdce Vladimir Putin, který si pochvaloval hladký průběh voleb. Hlasování označil za ústavní.

S tím ale v žádném případě nesouhlasí jeho oponenti. "Volby jsou soubojem programů, týmů, osobností. Nic podobného se nekoná, proto to nejsou volby, ale jen způsob, jak státní moc získá potřebný výsledek," řekl Zjuganov ČTK. A dodal, že se kvůli výsledkům zřejmě obrátí na soud.

Obdobné výroky zaznívají i z úst opozičních politiků. Někteří dokonce prohlásili, že skončené hlasování bylo v režii tajných služeb. "Díky operaci KGB se moc pouze přesune z jednoho člověka na druhého. S volbami to nemá nic společného," hřímal například někdejší ruský premiér Michail Kasjanov.

Protikremelské Jiné Rusko označilo hlasování za frašku. Aktivisté, kteří se shromáždili kolem šachisty Garriho Kasparova, už na pondělí svolali do Petrohradu a Moskvy demonstrace pod heslem "Pryč se samoděržavím".

. Nová nejistota Ruska: jak si rozdělí moc Medveděv s Putinem

Rozhovor iDNES.cz s moskevskou politoložkou o ruských prezidentských volbách.

Favorit Kremlu měl snadnou cestu
Dmitrij Medveděv byl od počátku masivně podporován státem ovládanými médii, státním aparátem i samotným Putinem, který v úřadu končí. Jeho optimismus podpořily i teploty, které se v Moskvě celý den pohybovaly několik stupňů nad nulou.

"Mám dobrou náladu, přišlo jaro. I deštík je příjemný," řekl dopoledne poté, co společně s manželkou vhodil do urny svůj volební lístek.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video