Josif Vissarionovič Stalin.

Josif Vissarionovič Stalin. | foto: Profimedia.cz

Rusové vybírali největší historickou osobnost, třetí skončil Stalin

  • 250
Třetí nejpopulárnější historickou postavou v Rusku je Josif Stalin. Vyplývá to z ankety Jméno Ruska, kterou uspořádala ruská státní televizní stanice. Během šesti měsíců hlasovaly miliony Rusů a někdejšího diktátora porazil jen středověký kníže Alexandr Něvský a premiér z počátku 20. století Petr Stolypin.

"Musíme nyní vážně přemýšlet, proč Josif Vissarionovič Stalin skončil v hlasování národa na třetím místě," prohlásil v neděli po vyhlášení výsledků ruský herec a režisér Nikita Michalkov, který stalinistické represe popsal například ve svém filmu Unaveni sluncem. Ankety se zúčastnil jako jeden z dohlížejících porotců.

Petr StolypinPodle agentury ČTK komentuje ruský tisk výsledek volby jako otřes. Například podle deníku Izvestija je otázkou, zda Stalin mezi hlavními osobnostmi ruských dějin znamená ztrátu paměti či vědomou volbu.

Varovný symptom

"Sebe možná nějak přesvědčíme, ale zbytek světa nikdy - pro něj je stalinismus gulag, čistky roku 1937, ‚případ lékařů‘, deportace celých národů. Když lidé hlasují pro člověka, který je za to odpovědný, je to zjevně varovný symptom. Není se čím pyšnit," usoudil komentátor listu.

Anketa Jméno Ruska, kterou zorganizovala státní televizní stanice, trvala déle než šest měsíců. Rusové mohli hlasovat po internetu nebo přes mobilní telefony. Svůj hlas zaslalo více než 50 milionů lidí, v celém Rusku žije na 143 milionů obyvatel.

Socha Alexandra Něvského v Petrohradě.Jako absolutní vítěz vyšel z ankety kníže Alexandr Něvský, který ve 13. století porazil švédská vojska a německé křižáky. Jako největšího Rusa jej vidí 524 575 lidí.

Těsně za ním se umístil Petr Stolypin, premiér z počátku dvacátého století, který se pokusil o agrární reformy a zasáhl proti levicovým revolucionářům. Získal podporu 523 766 Rusů.

Mýty o Stalinovi

Stalin, během jehož třicetileté éry zemřely či zmizely miliony obyvatel Sovětského svazu, získal 519 071 hlasů. Rusové, kteří jej volili, v něm podle agentury Reuters vidí vůdce, jenž porazil nacisty, industrializoval Sovětský svaz a dosáhl naprosté gramotnosti napříč v té době poměrně zaostalým rolnickým národem.

"Mladší generace je krmena mýty o Stalinovi. Nevědí nic o milionech, které zemřely v gulazích. Vědí ale, že byl silný vůdce, který porazil nacisty," vysvětlil obhájce lidských práv Lev Ponomarjov.

Josif Vissarionovič Džugašvili

se narodil 18. prosince 1878 v gruzínském městě Gori. Přezdívku Stalin mu vybral Vladimir Iljič Lenin, znamená Muž z ocele.

Vládl v letech 1927-1953, je považován za jednoho z nejkrutějších diktátorů vůbec. S jeho jménem je spojován uměle vyvolaný hladomor na Ukrajině, gulagy, násilná kolektivizace a deportace. Na Sibiři a ve středoasijských republikách skončily podle odhadů během let 1941 a 1949 téměř 3,3 miliony lidí. 

Oběti jeho vlády nebyly dosud přesně spočítány. Odhaduje se, že za jeho vlády bylo popraveno, uvězněno či deportováno do nehostinných končin Sovětského svazu na 20 milionů lidí, polovina z nich represe nepřežila.

Stalin zemřel 5. března 1953 na následky mrtvice.

Zdroj: Wikipedia.org

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video