Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zaživa mu uřízli hlavu. Rusové zřejmě zabili dalšího ukrajinského zajatce

  10:15aktualizováno  14:53
Na internetu se šíří mimořádně násilné video, na němž lidé v uniformách s bílými stužkami uřízli hlavu živému člověku v uniformě s ukrajinskými znaky. Bílé stužky na Ukrajině používá ruská armáda. Některá ukrajinská média píší, že ruští invazní vojáci takto zavraždili ukrajinského válečného zajatce. Kreml vzkázal, že záběry jsou sice hrozné, ale je nutné je ověřit.

Obličeje mužů na videu, které se na sociálních sítích objevilo v úterý večer, jsou zakryté maskami a na uniformě jejich oběti je žlutá stužka. Tu ve válce používá ukrajinská armáda.

Na záběrech jsou vidět jasně zelené listy, takže je možné, že mohlo být natočeno před nějakou dobou, upozornila BBC, která podobně jako další média z etických důvodů záběry nepublikuje. (K témuž přistoupila i redakce iDNES.cz. Přikládáme pouze odkaz na telegramový kanál, který video zveřejnil. Upozorňujeme, že záběry jsou velmi drastické, pozn. red.)

BBC zároveň upozornila, že nemůže potvrdit pravost videa. Nezávislý server Meduza píše, že není známo, kdo jsou postavy na videu ani kdo ho natočil. Nahrávka se podle něj rozšířila na ruských telegramových kanálech podporujících vojenskou agresi Moskvy na Ukrajině a šíří se také na ukrajinských účtech.

Voják ukrajinského 42. praporu střílí ze samopalu na neznámém místě na Donbasu. (20. září 2023)

Vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak na Twitteru krátce poté, co se video objevilo, napsal: „Na vše bude odpověď a (za vše) zodpovědnost“. Jermak neuvedl, čeho přesně se jeho příspěvek týká, ale některá ukrajinská média spekulují, že mohlo jít o reakci právě na zmíněné video.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na záběry uvedl, že svět je musí vidět. „Toto je video Ruska takového, jaké je,“ řekl Zelenskyj ve videu zveřejněném na Telegramu. „Je něco, co nikdo na světě nemůže ignorovat: jak snadno tato zvířata zabíjejí. Na nic nezapomeneme a vrahům neodpustíme. Právní odpovědnost bude za vše,“ napsal v příspěvku.

Poradkyně šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Darja Zarivná uvedla, že video bylo zveřejněno s cílem zastrašovat. „Cílovým publikem není jen Ukrajina, ale také západní společnosti. Na nás to však nefunguje. Toho se bojí Rusové, ale ne my,“ prohlásila Zarivná.

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba přirovnal Rusko k takzvanému Islámskému státu. „Je absurdní, že Rusko, které je horší než ISIS, předsedá Radě bezpečnosti OSN (Moskva se předsednictví ujala tento měsíc, pozn. red.). Ruští teroristé musí být vyhnáni z Ukrajiny i z OSN a musí být pohnáni k odpovědnosti za své zločiny,“ napsal s odkazem na teroristy, kteří před lety zveřejňovali z Iráku a Sýrie videa s uřezáváním hlav zajatců.

Žijeme ve světě podvrhů, vzkazuje Peskov

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov video ve středu označil za strašné a zároveň vyzval k jeho ověření. „Jistě, jsou to hrozné záběry. Žijeme ve světě podvrhů a je třeba prověřit pravost těchto záběrů,“ řekl.

Ukrajinská tajná služba SBU mezitím oznámila, že zahájila vyšetřování případu. Náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová podle webu Ukrajinska pravda vyzvala Ukrajince, aby video přestali sdílet a zdrželi se domněnek o totožnosti zabitého. „Děláme vše pro to, abychom ho identifikovali... Buďte prosím ohleduplní k blízkým zemřelého,“ uvedla Maljarová, podle níž příslušné ukrajinské úřady záběry zkoumají, aby identifikovaly také pachatele.

Mluvčí šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella uvedla, že Evropská unie bude požadovat pohnání všech pachatelů válečných zločinů na Ukrajině k odpovědnosti. EU zatím nemá informace o pravdivosti videa, ale pokud se potvrdí, bude to další důrazná připomínka nelidské povahy ruské agrese, řekla Nabila Massraliová.

Monitorovací mise OSN pro lidská práva na Ukrajině sdělila, že je videem „zděšena“. Zmiňuje také další záběry ukazující zohavená těla zřejmě ukrajinských válečných zajatců a vyzvala k vyšetření incidentů a pohnání pachatelů k zodpovědnosti, napsala agentura AFP.

Je známá identita zastřeleného ukrajinského vojáka, dostal cenu Hrdina Ukrajiny

O záběrech informuje mimo jiné rovněž stanice CNN, podle níž se za uplynulý týden objevily na sociálních sítích hned dvě videa, na nichž jsou údajně ukrajinští vojáci s uřezanými hlavami. Zdá se, že jde o oddělené události – jedna nahrávka mohla být natočena nedávno, zatímco druhá podle množství zeleně vypadá, že vznikla v létě.

Video, které podle CNN bylo zveřejněno 8. dubna na proruském kanálu, údajně natočili žoldnéři z ruské Wagnerovy skupiny a zdá se, že ukazuje sťaté mrtvoly dvou ukrajinských vojáků ležící na zemi vedle zničeného vojenského vozidla. Ruské účty na sociálních sítích tvrdí, že se odehrává poblíž Bachmutu na východě Ukrajiny, podotkla CNN s tím, že nemůže lokaci potvrdit.

Kyjev dlouhodobě obviňuje Rusko z páchání válečných zločinů, což Moskva popírá. V březnu se na sociálních sítích rozšířilo video, které údajně zachycuje zavraždění ukrajinského válečného zajatce ruskými vojáky. Neozbrojený muž pronese slova „Sláva Ukrajině“, načež ho ruští vojáci s vulgárními výkřiky zastřelí.

Videozáznam vyvolal ve světě i na Ukrajině, která se už přes rok brání ruské agresi, značné pobouření. Ukrajinská tajná služba SBU později určila identitu zabitého – jednalo se podle ní o Oleksandra Macijevského, kterému prezident Volodymyr Zelenskyj posmrtně udělil vyznamenání Hrdina Ukrajiny.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...