Tanec ruských dívek u válečného památníku v Novorossijsku.

Tanec ruských dívek u válečného památníku v Novorossijsku. | foto: YouTube

Rusky twerkovaly u válečného památníku, soud je poslal za mříže

  • 355
Soud v Novorossijsku poslal tři dívky do vězení za to, že twerkovaly před památníkem druhé světové války. Podle žalobců sexuálně provokativním tancem zneuctily vzpomínku na válečnou minulost.

Dvě tanečnice si ve vězení odsedí deset dní, jedna dostala patnáctidenní trest. Dvě další ženy budou muset zaplatit pokutu za výtržnictví, rozhodl soud ve městě na jihu Ruska u pobřeží Černého moře.

„Incident se stal u památníku připomínající válečnou historii. Je to nepřijatelné a jakékoli další pokusy o zneuctění pietních míst budou okamžitě zastaveny,“ uvedli žalobci podle BBC.

Válečný památník Malá země u Novorossijsku připomíná sovětskou válečnou operaci z 4. února 1943, kdy se zde v týlu Wehrmachtu vylodila jednotka rudoarmějců. Osm set vojáků se na malém území ubránilo německé a rumunské přesile 225 dní, dokud Sověti nedobyli Novorossijsk. Bojů se zúčastnil jako politruk pozdější sovětský vůdce Leonid Iljič Brežněv, uvádí česká Wikipedia.

Rusko se v posledních měsících chystá na pompézní oslavy 70. výročí konce druhé světové války a na znevažování hrdinství rudoarmějců je tak obzvlášť citlivé. Do Moskvy 9. května přiletí státníci z 28 zemí, mezi nimi bude i severokorejský diktátor Kim Čong-un nebo představitelé Číny a Kuby. Bude tam také český prezident Miloš Zeman, který se však nezúčastní tradiční vojenské přehlídky (více zde).

Ruské úřady zasáhly proti twerku už v průběhu dubna. Zavřely taneční školu v Orenburgu, jejíž žákyně předváděly provokativní tanec v kostýmech včeliček. Shodou okolností mělo jejich oblečení barvy oranžovočerné stužky, kterou nosí donbaští povstalci a ruští nacionalisté (více o twerku zde).

zdroj: www.youtube.com

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video