Soud s údajnými vrahy reportérky Anny Politkovské

Soud s údajnými vrahy reportérky Anny Politkovské - Obžalovaní Sergej Chadžikurbanov, Pavel Ryaguzov a čečenští bratři Džabrail a Ibragim Machmudovovi. | foto: Reuters

Ruský soud odmítl nové prošetření vraždy novinářky Politkovské

  • 4
Ruský soud odmítl žádost rodiny zavražděné novinářky Anny Politkovské o vrácení případu žalobě. Proces s trojicí mužů, kteří se na její vraždě podíleli, tak bude pokračovat se stejnými důkazy, které jim letos v únoru pomohly ke svobodě. Obnovu procesu nařídil po zrušení osvobozujícího verdiktu Nejvyšší soud.

Rodina kritičky Kremlu, která byla v roce 2006 nalezena ve svém bytě s kulkou v hlavě, se tento týden proti pokračování procesu odvolala. Kromě došetření případu žádala také o jeho sloučení s pátráním po Rustamu Machmudovovi. Právě ten podle vyšetřovatelů dokonal vraždu na objednávku. Teď je ale na útěku.

"Naším cílem je neponechat tento zločin bez trestu, chceme vidět, že vyšetřování bude dokončeno a čin potrestán," řekla BBC ve středu, kdy proces začal, právnička pozůstalých po Politkovské Karina Moskalenko.

Její přání se ale zřejmě nenaplní. Nový proces bude pokračovat se stejnými důkazy, napsala Reuters s odvoláním na agenturu RIA.

Rodina je přesvědčená, že proces byl obnoven pouze k odvrácení pozornosti od neschopnosti ruských úřadů přivést k soudu objednavatele vraždy.

"Odvoláme se proti tomuto velmi podivnému rozhodnutí vojenského soudu," řekl agentuře Reuters syn Politkovské Ilja. "Požadujeme další prošetření vraždy a poté soud pro všechny, kteří s ní měli co do činění, od toho, kdo vraždu provedl až po ty, kteří ji nařídili," dodal.

Státní zástupce i obhájci souzených totiž žádost rodiny podpořili. Například advokát Murad Musajev ji podpořil s tím, že jeho klienti jsou nevinní.

Anna Politkovská

Anna Politkovská byla jednou z nejvýraznějších osobností ruské žurnalistiky. Byla hlasitou kritičkou Kremlu a tehdejšího prezidenta Vladimira Putina. Zemřela přesně v den jeho narozenin. - čtěte S Annou zmizela naděje, že se dozvíme pravdu o Čečně

Vražda vyvolala ve světě velký rozruch. A ruské úřady slíbily její rychlé objasnění. Jenže nic zásadního se nestalo.

Před soudem, který začal v Moskvě loni v listopadu, stanuli právě jen muži obvinění z podílu na vraždě. Údajný vykonavatel - zmíněný Rustam Machmudov - prchá. A kdo si vraždu objednal, policie neví.

Politkovská byla třináctým novinářem zavražděným v Rusku na objednávku během éry Vladimira Putina.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video