Ruský prezident Dmitrij Medveděv vyzval ve výročním projevu k modernizaci země (12. listopadu 2009)

Ruský prezident Dmitrij Medveděv vyzval ve výročním projevu k modernizaci země (12. listopadu 2009) | foto: AP

Ruský prezident chce v zemi méně časových zón, ulehčí to prý ekonomice

  • 13
Ruský prezident Dmitrij Medveděv navrhl v projevu před zákonodárci a členy vlády snížit počet časových zón v Rusku. To by prý mělo pomoci ekonomice a spravování největšího státu na světě. Rusko nyní zabírá 11 časových pásem. Šéf Kremlu ve výročním poselství vyzval k rozsáhlé modernizaci země.

Šéf Kremlu před oběma komorami parlamentu zdůraznil, že by se Rusko mělo oprostit od závislosti na exportu surovin a stát se velmocí "na principiálně novém základu".

"Změny jsou nevyhnutelné. Jen na nás samých závisí, jaké bude Rusko pro nás, naše děti a vnuky," prohlásil Medveděv ve svém druhém výročním poselství, předneseném v Kremlu před členy vlády a obou komor parlamentu.

Medveděv chce politické reformy i nové zbraně

Od řečnického pultíku v Kremlu navrhl prezident i politické reformy. Chtěl by například usnadnit stranám přístup k volbám. Napříště by nemusely sbírat stovky podpisů nutné pro registraci partaje do voleb.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv vyzval ve výročním projevu k modernizaci země (12. listopadu 2009)

Ruský prezident Dmitrij Medveděv vyzval ve výročním projevu k modernizaci země (12. listopadu 2009)

MEDVEDĚV VS. PUTIN

- Medveděv, kterému v květnu uplyne polovina funkčního období, se snaží vystoupit ze stínu svého předchůdce Vladimira Putina, kterého většina Rusů stále považuje za nejvlivnějšího politika i po odchodu z Kremlu do čela vlády. Snahu Medveděva vymezit se vůči Putinovi četli komentátoři i v jeho dnešním projevu.
- Analytici a ochránci lidských práv často přiznávají Medveděvovi snahu Rusko demokratizovat. Podle převažujícího názoru mu ale chybí skutečná mocenská základna pro zásadní změny státního systému.

Zároveň ale varoval také všechny, kdo by chtěli podkopat stabilitu Ruska. "Jakákoli snaha zneužít situace pod rouškou demokratických sloganů a destabilizovat stát a rozdělit společnost bude zastavena," řekl Medveděv.

"Zákony platí pro všechny, pro vládnoucí strany i pro opozici. Svoboda znamená odpovědnost a doufám, že tomu každý rozumí," dodal šéf Kremlu.

V projevu se Medveděv zmínil i o armádě. Rusko podle něj v příštím roce vybaví armádu více než třiceti balistickými střelami a třemi nukleárními ponorkami.

"V příštím roce vybavíme armádu více než třiceti balistickými střelami, pěti systémy Iskander, 300 novými obrněnými vozidly, 30 helikoptérami, 28 letadly, třemi nukleárními ponorkami, jednou válečnou lodí a 11 satelity," přiblíži Medveděv.

Kritická slova z jeho úst zazněla na adresu výbušné situace na severním Kavkazu. "Povedeme nesmiřitelný boj s mezinárodním terorismem, budeme likvidovat bandity," zdůraznil.

Za to, že regionem zmítá "bezprecedentní násilí", však může podle prezidenta i to, že státní fondy rozkrádají činovníci, místo aby prostředky sloužily k vymanění ze zaostalosti a chudoby.

Cesta od archaické společnosti

Velkou část projevu věnoval prezident ekonomice a návrhům, jak zlepšit prosperitu země. Připomněl, že dnešní Rusko za své postavení v mnohém vděčí ještě sovětské éře, během které se ze zaostávající agrární země stalo velmocí. Ale tato zděděná infrastruktura zastarává.

Rusko proto má vsadit na nové technologie, od "archaické společnosti" přejít ke společnosti aktivních občanů a místo nostalgie a předsudků se ve své vnitřní a zahraniční politice řídit pragmatickými cíly.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv vyzval ve výročním projevu k modernizaci země (12. listopadu 2009)Ruský prezident Dmitrij Medveděv vyzval ve výročním projevu k modernizaci země (12. listopadu 2009)

Ruský prezident Dmitrij Medveděv vyzval ve výročním projevu k modernizaci země (12. listopadu 2009)

Potlesk provázely prezidentovy sliby brzkého zvýšení penzí, zajištění bytů pro válečné veterány či vytváření nových pracovních míst pro města závislá na jediném velkém podniku, ve kterých žije na 16 milionů Rusů.

Ekonomice by mělo pomoci i usnadnění vydávání víz pro zahraniční obchodníky. To by podle Medveděva mělo být kratší a víza by měla mít delší platnost. Prezident se zároveň ostře ohradil proti korupci a řekl, že všichni zkorumpovaní úředníci musí skončit ve vězení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video