Diskuze

Rusko dodává v Afghánistánu zbraně vládě i Talibanu, zlobí se Američané

Rusové hrají v Afghánistánu dvojí hru. Na jednu stranu pomáhají koaličním silám vyzbrojit vládní jednotky, zároveň však dodávají zbraně i povstalcům z islamistického hnutí Taliban. Tvrdí to podle agentury AFP afghánské i americké zdroje. Ruskou podporou se chlubí i sami talibanci.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Nuž to je zle keď Rusko dadáva zbrane obom stranam. Iba že USA to robia sústavne a všade, kde i len čo málo zavetria rusov.

1 0
možnosti
FL

Taliban stvorili amíci !!!!! A, čo teraz chcú ?

2 0
možnosti
JK

A to ma byt novinka? Uz od sameho zacatku ty zbrane musi nekde brat, sami si je nevyrabi :-)

1 0
možnosti
MP

Foto 3. me rozsekava ;-D

"clen specialni jednotky v boji..."

...se nechava v noci s nasazenym noktovizorem fotit s bleskem R^;-D

1 0
možnosti
AT

Také Rusko se více či méně snaží vyprázdnit muniční sklady s municí ležící v nich již desítky let a vyrobené ještě v době bývalého CCCP, než jim to jen z bůhdarma vybuchne, jako se to stalo již po několikráte a jako finanční hodnota a náhrada jim zůstal již jen ten kráter po této či oné explozi a tak to vyváží všem stranám, co o tento materiál projeví zájem, nebo obchod je obchod a když je zájmem tento vojenský materiál tak bistro, bistro!

0 0
možnosti
Foto

Skutečnost je trochu jiná, než se píše v článku: ke konci roku 2014 totiž americké jednotky a jejich spojenci ukončily v Afghánistánu bojové operace, neboť odpovědnost za bezpečnost v zemi měla převzít afghánská armáda a policie. Alianční mise s názvem Resolute Support (Rozhodná podpora) se měla zaměřit už jenom na poradenství a výcvik afghánských bezpečnostních sil, přičemž se po­čítalo s postupným odchodem veškerých amerických jednotek z Afghánistánu. Ale jak se ukázalo, přes všechna prohlášení Spojených států a jejich spojenců se v případě Talibánu a jeho „bratrské“ Al-Káidy situaci vyřešit nepodařilo. Zdejší hornaté oblasti jsou ideální pro partyzánský způsob boje (se kterým si neporadili ani Rusové při jejich okupaci Afghánistánu) a dalo se očekávat, že ztráty afghánské armády v případě dalších bojů, jestliže na ně zůstane sama, v tomto ne­přehledném terénu budou vysoké. A tak na přelomu srpna a září loňského roku vice­prezident Afghánistánu, vzhledem k vývoji situace, požádal ruskou diplomacii o zorganizování nové, regionální koalice nejen pro boj s Talibánem, ale i s tzv. Islámským státem, pronikajícím na území Afghánistánu. Zároveň také požádal Ruskou federaci o novou dodávku zbraní a vrtulníků.

4 0
možnosti
Foto

Rusové totiž, i když se o tom na iDNES nepíše, afghánské armádě dlouhodobě zbraně do­dávají. Přičemž některé dodávky, např. nákup ruských vrtulníků, paradoxně fi­nancovaly Spojené státy. Jedná se o vrtulníky Mil Mi-17 s kódovým označení NATO HIP-H. Prv­ních 21 vrtulníků řady Mi-17 u firmy Rosoboronexport pro Afghánistán objednalo Ministerstvo obrany Spojených států amerických, tedy Department of Defense (DOD), v roce 2011. Kongresu se to nelíbilo, ale DOD se podařilo prosadit nákup logickým (a také pravdivým) argumentem, že objednané vrtulníky jsou zdokonalenou verzí staršího typu Mi-8, na kterou jsou Afgánští piloti zvyklí (tyto vrtulníky dodnes slouží zhruba v 50 státech celého světa k různým účelům). Afghánci ruské vrtulníky považují za spolehlivé, především však jsou vůči západní provenienci levnější (je obecně známo, že americké vrtulníky využívané pro vojenské účely jsou extrémně drahé). V roce 2012 byly pak objednané stroje do Afghánistánu dodány a bylo objednáno dalších 12 kusů. V roce 2013 následovala objednávka na dalších 30 vrtulníků Mi-17, které byly do Afghánistánu dodány ke konci roku 2014.

3 0
možnosti
LG

Kdyby se jim prestaly dodavat zbrane, tak se muzou mlatit leda tak klackama.

3 0
možnosti
HP

To jsou pane zvraty: "Saddáma jsme měli nechat vládnout, říká analytik CIA, který ho vyslýchal."

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/saddam-husajn-valka-v-iraku-isil-poprava-fd0-/zahranicni.aspx?c=A161229_113703_zahranicni_och

1 0
možnosti
JD

J54o94s44e33f 45D65u85b

30. 12. 2016 8:42

Když po vstupu do Aleppa začali ruští ženisté s odminováním a čištěním města od nexplodovaných bomb a raket, čekalo je překvapení. Jejich pyrotechnici odstranit neuvěřitelných 14,700 min a 6700 smrtících střel. Ivan Gromov, velitel smrtící výbušniny odstraňujících ruských ženistů, popsal šokující detail o původu všech v Aleppu nalezených bomb a min,“ cituje ze zprávy analytik.

Rusové podle těchto informací zneškodnili výbušná zařízení, rakety a bomby, vyrobené v různých zemích. „Většina z nich pochází ze Spojených států a Německa, ale je zajímavé, že jsme našli i některé z Bulharska - řekl Gromov. Všechny tyto arzenály džihádistů v Aleppu však vyvolávají otázku, jak je možné, že bomby, rakety a miny pochází z německé a americké produkce, ze zemí, které tvrdí, že nefinancují terorismus? Ruští vojáci na toto téma neměli odpověď,“ dodává bývalý poradce našich premiérů Tomáš Haas.

4 0
možnosti
PM

P97e88t91r 97M47a12š66e82k

30. 12. 2016 10:13

Dle mě není až zas takový problém tam ty zbraně dostat. Akorát že to jde přes více zemí. Takže vinit Němce, Amíky, Rusáky, Švédy, Frantíky, Rakušáky a další z toho že vyrábí a prodávají...?? Oni prodají do některého státu do kterého můžou. Co s tím pak ten který stát udělá dál...

2 0
možnosti
Foto

Píšete o ruských zbraních a na titulní fotku dáte Talibance s US kulometem. Odborníci.

8 0
možnosti
BD

Klíííd. Za chvíli bude mít ten samej na rameni Buk. Soft verzi možná. A ještě půl roku tady z toho budou někteří v duskuzích těžit.

0 0
možnosti

J24a64n 52Š46v76á93b

30. 12. 2016 8:10

Mír vem čert.Když se tovar vyrobí tak se taky musí prodat.V tomto průmyslu jde v zásadě jen a jen o peníze a to vědí obě strany včetně zemí do kterých by to nikdo nikdy neřekl.

2 0
možnosti