Komplex Záporožské jaderné elektrárny (4. srpna 2022)

Komplex Záporožské jaderné elektrárny (4. srpna 2022) | foto: Reuters

Násilím ho odvedli. Ukrajina obviňuje Rusy z únosu ředitele elektrárny

  • 27
Ruská hlídka násilím zadržela generálního ředitele Záporožské jaderné elektrárny Ihora Murašova na cestě z okupované elektrárny a se zavázanýma očima jej odvezla na neznámé místo. Tvrdí to šéf ukrajinské společnosti Enerhoatom Petra Kotin.

Incident se podle Kotina odehrál v pátek ve čtyři hodiny odpoledne. „Byl vyveden z auta a zavázali mu oči. Odvezli ho neznámým směrem,“ napsal Kotin na Telegramu. Dosud se neví, kde se Murašov nachází a jaký je jeho osud.

Zadržení ředitele, který nese hlavní odpovědnost za jadernou a radiační bezpečnost elektrárny, vytváří nebezpečí při provozu největší jaderné elektrárny v Evropě, varoval Kotin. Zároveň vyzval Rusy, aby muže okamžitě propustili a aby přestali s „jaderným terorismem vůči vedení a zaměstnancům“ elektrárny.

Kotin se také obrátil na šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaela Grossiho, aby se zasadil za osvobození Murašova. „Kontaktovali jsme ruské úřady a žádáme o vysvětlení,“ řekl agentuře Reuters mluvčí agentury. Rusko se k problému veřejně nevyjádřilo.

Provoz záporožské elektrárny byl zcela zastaven, odpojili i poslední reaktor

Agentura AP podotýká, že k údajnému únosu došlo hodinu poté, co ruský prezident Vladimir Putin podepsal dokumenty o anexi okupovaných ukrajinských území. Krok analytici vnímají jako pokus o další eskalaci války.

Rusové se záporožské elektrárny zmocnili začátkem března, krátce po svém vojenském vpádu na Ukrajinu. Obě strany se vzájemně obviňují z ostřelování elektrárny a šéf MAAE usiluje o vytvoření ochranné zóny kolem celého areálu.

5. srpna 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue