Jednání mezi Sovětským svazem a nacistickým Německem

Jednání mezi Sovětským svazem a nacistickým Německem | foto: Bundesarchiv

Srovnávání Sovětského svazu s nacistickým Německem? Zakázat, žádá Putin

  • 368
Ruský prezident Vladimir Putin požádal parlament o vypracování zákona, který zakáže veřejné srovnávání role někdejšího Sovětského svazu za druhé světové války s nacistickým Německem. Krok je podle agentury RIA Novosti reakcí na „stále častější“ podobné interpretace v některých evropských zemích.

„Musíme být samozřejmě opatrní, ale musíme to udělat. Pokud je v některých zemích stanoven trestní postih za popírání arménské genocidy, sám Bůh nám pravděpodobně nařídil zavést vhodné mechanismy na ochranu nedávné minulosti,“ uvedl Putin podle ruské redakce stanice BBC.

V sobotním prohlášení Kreml uvádí, že parlament dostal za úkol během jara vypracovat návrh zákona s pasážemi o „zvěčnění vítězství sovětského lidu ve Velké vlastenecké válce z let 1941 až 1945“. Cílem je zákaz veřejného ztotožňování role SSSR a nacistického Německa.

Putin dal předsedovi Dumy Vjačeslavu Volodinovi i termín, do kterého má být zákon hotový. Tím je první červenec.

Stalin si připil na Hitlerovo zdraví. Kreml podepsal smlouvu s nacisty

Šéfka kulturního výboru Dumy Jelena Jampolská si loni v říjnu stěžovala, že v Rusku jsou vydávané a používané knihy, populární také mezi mládeží, ve kterých se skutky Rudé armády dávají naroveň počínání jednotek nacistického Německa. Navrhla tuto praxi zakázat zákonem. 

Prezident s tím tehdy vyjádřil souhlas a na základě toho vznikly zmíněné instrukce. Už předtím opakovaně veřejně hovořil o údajných pokusech o „přepisování historie“ a překrucování pravdy o druhé světové válce. V září uspořádal otevřenou přednášku pro školáky, v níž uvedl, že lidi, kteří „souhlasí s iniciátory překrucování dějin“, lze nazvat „moderními kolaboranty“. 

Loni v červnu Putin publikoval rozsáhlý článek o druhé světové válce, v němž odpovědnost za vypuknutí konfliktu připsal evropským mocnostem. Reagoval v něm mimo jiné na usnesení Evropského parlamentu ze září 2019, podle kterého druhá světová válka začala v důsledku sovětsko-německé dohody ze srpna 1939, známé jako pakt Ribbentrop-Molotov.

Češi jednali podle a zbaběle a Poláci si mohou za anexi sami, napsal Putin

Putin existenci paktu, který zahrnoval tajný dodatek o rozdělení vlivu ve východní Evropě, nepopírá. Pokazuje však na to, co mu předcházelo. 

„Co před tím dělaly evropské země? Přesně totéž,“ řekl v prosinci 2019 Putin s odkazem na mnichovskou dohodu ze září 1938, v níž západní mocnosti souhlasily s rozbitím spojeneckého Československa hitlerovským Německem.

Vinu za rozpoutání druhé světové války přisoudilo Sovětskému svazu a Německu loni v září také polské ministerstvo zahraničí, připomněla agentura RIA Novosti. Podle ní se snahy přirovnávat chování vojsk Rudé armády k wehrmachtu za druhé světové války odehrávají i na Ukrajině: loni v prosinci vystoupil na toto téma na půdě OSN ukrajinský velvyslanec při této organizaci Serhij Kyslycja.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video