Ruská vojenská základna Arktický trojlístek na ostrově Alexandřina země.

Ruská vojenská základna Arktický trojlístek na ostrově Alexandřina země. | foto: Ministerstvo obrany Ruské federace

Rusové ukázali Arktický trojlístek, moderní základnu za polárním kruhem

  • 374
Ruské ministerstvo obrany na svých stránkách poprvé představilo základnu Arktický trojlístek na ostrově Alexandřina země. Vojenský komplex v barvách ruské vlajky je dalším důkazem o ambicích Moskvy v krajinách věčného ledu.

Ministerstvo obrany spustilo na svém webu interaktivní 3D exkurzi, která zájemce provede po všech zákoutích arktické základny rozkládající se na ploše 14 tisíc metrů čtverečních. Ambiciozní projekt má podobu trojcípé hvězdy v barvách ruské vlajky.

Vojenská infrastruktura se podle ministerstva skládá ze staveb „zvláštního účelu“, velících středisek, garáží vojenské a speciální techniky, autonomního energobloku a skladišť. Najdeme zde i tělocvičnu, kinosál, knihovnu, oranžérii či odpočinkovou místnost se stolním tenisem.

Armáda uvádí, že vojáci mohou díky „modulární skladbě základny úspěšně plnit rozkazy v obtížných klimatických podmínkách“.

Arktický trojlístek bude plně samostatný, zásoby by místní posádce čítající až 150 lidí měly vydržet půldruhého roku. Přísun energie zajistí čerpací stanice vybudovaná na břehu ostrova, která bude pumpovat pohonné hmoty z tankerů na základnu.

Arktický trojlístek se nachází na ostrově Alexandřina země, nejzápadnější výspě souostroví Země Františka Josefa. Jde o nejseverněji položený ruský vojenský komplex. Na základně, v jejímž okolí panují až padesátistupňové mrazy, by mohly být rozmístěny i stíhačky MiG-31 a stíhací bombardéry Su-34.

Rusko v posledních letech pilně pracuje na vojenské expanzi za polární kruh. Buduje nové jaderné ledoborce, obnovuje zašlé sovětské základny a staví nové. Ve hře jsou především nezměrné zásoby ropy a zemního plynu. Zbraně pro Arktidu se stanou i jedním z hlavních motivů letošní vojenské přehlídky na Rudém náměstí konané k výročí konce druhé světové války v Evropě (více zde).

Alexandřina země

Alexandřina země

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video