Ruská výzkumná loď Baltijskij issledovatel. (18. května 2022)

Ruská výzkumná loď Baltijskij issledovatel. (18. května 2022) | foto: Profimedia.cz

U Kaliningradu hořela ruská výzkumná loď. Požár se podařilo uhasit

  • 90
Poblíž Kaliningradu, nejvíce na západ vysunuté ruské enklávě na březích Baltu, začala hořet výzkumná loď, oznámila ruská média. Později uvedla, že požár se podařilo uhasit. Již za sovětských dob se jako výzkumné lodě často označovala špionážní plavidla.

„Požár vypukl na palubě lodi Baltijskij issledovatel kotvící ve městě Svetlyj,“ napsala agentura Interfax s odvoláním na místní úřady. Nikdo nebyl zraněn.

Víceúčelová loď Baltijskij issledovatel patří ruské námořní záchranné službě, určená je k výzkumu a inspekčním pracím na mořském kontinentálním šelfu a v hlubokých vodách oceánů.

Je vybavena systémy přesné navigace v hloubkách a dálkového řízení těžkého podvodního robota, poznamenal Interfax. Loď Batijskij issledovatel se účastnila pokládky plynovodu Nord Stream 2, dodal server BFM.ru.

Ukrajinci v průběhu stále trvající války s Ruskem zničili několik vojenských a doprovodných lodí. Rusko se k ztrátám nevyjadřovalo, v případě zničení křižníku Moskva uvedlo, že na lodi vypukl požár.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video