Ruský prezident Vladimir Putin v Moskvě volí v komunálních volbách. (8. září...

Ruský prezident Vladimir Putin v Moskvě volí v komunálních volbách. (8. září 2019) | foto: Reuters

Pohřeb i jen iluze demokracie, kritizuje opozice komunální volby v Rusku

  • 37
Nedělní komunální volby v Rusku poznamenalo přes 1700 nepravostí, tvrdí nevládní organizace Golos. Na sociálních médiích kolují zprávy o vhazování více volebních lístků do uren, neoprávněném hlasování vojáků či nakupování hlasů. Představitelka opozice Ljubov Sobolová hovoří o „pohřbu i jen iluze demokracie“.

Zástupci Golos zaznamenali jen v metropoli Moskvě 560 případů falšování hlasování a v druhém největším ruském městě Petrohradě 220, uvedlo americké Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Golos ruské volby sleduje dlouhodobě, Kreml ale organizaci znevěrohodňuje a potlačuje v rámci tažení proti „zahraničním agentům“. 

V předvečer voleb zatkla moskevská policie aktivistu Golos Vladimira Jegorova. Obvinila ho z chuligánství, oznámil spoluzakladatel Golos Grigorij Melkonyants. 

V jiné své zprávě RFE/RL upozorňuje na zastrašování nezávislých volebních pozorovatelů v Petrohradě. Pozorovatelka blízká kritikovi Kremlu Alexeji Navalnému vypověděla, že ji u jejího domu polili zelenou tekutinou. 

V jedné z volebních místností v Petrohradu údajně ukradli volební urnu, napsal britský deník The Guardian. Ve městě Tuva poblíž Mongolska neznámí muži na koních stříleli na vůz s novináři a volebními pozorovateli. Útok ale nikoho nezranil. 

Na sociálních médiích koluje řada fotek i videí, která mají dokazovat volební podvody. RFE/RL ale upozornilo, že jejich pravdivost nemohlo nezávisle ověřit. Několik videí zachycuje lidi, kteří vhazují do urny více volebních lístků, nejspíš pro provládní kandidáty. 

Někteří prý volili, aniž o tom věděli

V češtině zprávy o machinacích shromáždil uživatel Twitteru Roman M. Upozornil na informace, fotky a videa o svážení vojáků, kteří masově neoprávněně volili (například) v Petrohradu. 

Starosta Moskvy přidal před volbami důchodcům. Kupuje si je, tvrdí kritici

Nebo o dopravování přenosné volební urny i do domácností, kde pro to nebyl důvod, jako se to dělo v Moskvě. A o nakupování hlasů (mimo jiné) v Novosibirsku a Irkutsku. Či o stížnosti, že někteří ve Vladikavkaze u voleb zjistili, že už za ně odhlasoval někdo jiný. 

Státní média ale trvají na tom, že volby byly svobodné a spravedlivé. Prokremelský moskevský starosta Sergej Sobjanin označil ty v metropoli za nejvíce soutěživé v nedávných dějinách. 

Police tvrdí, že při sobotní razii v Navalného petrohradském štábu odhalila padesát padělaných volebních lístků, které měly být údajně použity ve volbách. Navalného spolupracovníci hovoří o „pečlivě připravené provokaci“. 

Ve všech 83 ruských regionech se na různých úrovních uskutečnilo přibližně 6000 voleb a referend. Hlasovat v nich mohlo až 56 milionů lidí, účast ale byla nízká. Voliči vybírali nové moskevské zastupitelstvo, dvanáct regionálních parlamentů, šestnáct gubernátorů a v doplňkových volbách čtyři poslance Státní dumy. 

Kreml volby uspořádal i na anektovaném ukrajinském poloostrově Krym. Evropská unie ale uvedla, že výsledky tamního hlasování neuzná. 

Opory režimu maskované za nezávislé kandidáty

Politici prokremelské vládnoucí strany Jednotné Rusko kandidovali v Moskvě jako nezávislí. Asi i to jim pomohlo udržet většinu, když ze 45 křesel v zastupitelstvu získali 25. Komunisté mají 13 mandátů a opoziční liberální hnutí Jabloko pouhé tři. 

Před spornými komunálními volbami v Rusku napadli šéfku volební komise

„Nesmíme zapomenout, že nešlo o skutečné volby – spoustě (opozičních) kandidátů, kteří by vyhráli, nebylo dovoleno kandidovat,“ poznamenala Daria Besedinaová zvolená za Jabloko. 

Moskevská volební komise vyřadila kolem dvaceti opozičních kandidátů. Zdůvodnila to údajnými nesrovnalostmi v seznamech voličských podpisů, které musejí kandidáti předložit. Opozice viní režim ze záměrného omezování politické soutěže. Na její podporu demonstrovaly v Moskvě opakovaně tisíce lidí, které policisté zatýkali a rozháněli. 

Mezi vyloučenými kandidáty byla i Sobolová. Ta hlasování v Moskvě odsoudila jako „pohřeb dokonce i jen iluze demokratických voleb“. Právničku, která se účasti ve volbách dožadovala hladovkou, pár dní před hlasováním zatkli.

Demonstrace v Moskvě za povolení účasti opozice ve volbách (27.7.2019):

Souhlasíte s názorem, že volby v Rusku jsou natolik neregulérní, že v nich jde spíš o „iluzi demokracie“?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 18. září 2019. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 226
NE
NE 99

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue