Předsedkyně ruské ústřední volební komise Ella Pamfilovová (23.7.2019)

Předsedkyně ruské ústřední volební komise Ella Pamfilovová (23.7.2019) | foto: AP

Před spornými komunálními volbami v Rusku napadli šéfku volební komise

  • 17
Šéfku ruské ústřední volební komise Ellu Pamfilovovou při vloupání do jejího domu napadl paralyzérem neznámý útočník. S odvoláním na ministerstvo vnitra o tom informovala agentura TASS. Incident se odehrál v předvečer nedělních komunálních voleb, kvůli nimž od července protestovala hlavně v Moskvě liberální opozice.

Policejní vyšetřovatelé z Moskevské oblasti zahájili vyšetřování trestného činu loupežného přepadení. 

„6. září okolo 01:30 (místního času) policie dostala zprávu o útoku na majitelku jednoho z domů ve městě Istra v Moskevské oblasti. (...) Poškozenou je předsedkyně ústřední volební komise Ruské federace Ella Pamfilovová,“  sdělila pracovnice ministerstva vnitra Irina Volková. 

„Maskovaný zločinec pronikl oknem na terasu, opakovaně proti paní domu použil elektrický paralyzér a poté zmizel,“ dodala. 

V neděli 8. září se v Rusku uskuteční komunální volby, v nichž se rozhodne o gubernátorech 19 krajů a oblastí a o složení téměř čtyřiceti republikových, krajských, oblastních a městských zastupitelstev. 

Zdaleka největší pozornost vyvolává hlasování v Moskvě, kde volební kampaň doprovázely demonstrace za účasti desítek tisíc lidí. Známé osobnosti z řad opozice se totiž po zásahu moskevské volební komise na seznam kandidátů nedostaly.

Agentura Interfax s odvoláním na ústřední volební komisi poznamenala, že Pamfilovová je v pořádku a že vypadá „jako obvykle“. Tiskový orgán komise rovněž uvedl, že útočník z domu nic neukradl. Pamfilovová v pátek zároveň podle TASS vystoupila na mezinárodní konferenci v Moskvě. Na výzvu novinářů, aby se vyjádřila k noční události, ale nereagovala. 

Demonstrace v Moskvě 27.7.2019:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video