Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na provokace tvrdě odpovíme, varoval Putin Západ. Vrbětice nezmínil

  12:11aktualizováno  14:28
Ruský prezident Vladimir Putin pronesl své tradiční poselství občanům. V tom kritizoval Západ za sankce a údajné státní převraty. Jeden se prý chystal v Bělorusku. Rusko nechce spálit mosty, ale odpoví tvrdě na provokace, řekl. Doufá prý, že nikoho nenapadne ve vztazích s jeho zemí překročit meze. O tom, kudy meze povedou, rozhodne v každém případu samo Rusko, dodal.

Rusko podle šéfa Kremlu hájí své zájmy ve světě, dělá to však v souladu s mezinárodním právem. „Pokud někdo vnímá naše dobré záměry jako netečnost či slabost a sám chce spálit či dokonce vyhodit do povětří mosty, měl by vědět, že ruská odpověď bude asymetrická, rychlá a tvrdá,“ prohlásil dlouholetý ruský vládce. 

Rusko hrozí Čechům další odvetou. Na každý váš krok přijde odpověď, varuje

„Organizátoři jakýchkoliv provokací, ohrožujících základní zájmy naší bezpečnosti, budou litovat toho, co spáchali, jak už dávno nelitovali,“ dodal Putin a dočkal se potlesku svých posluchačů ve výstavní síni Manéž u Kremlu v centru hlavního města. 

Kritizoval Západ za „nezákonné“ sankce a za přípravu státních převratů v ruském okolí. Puč a vražda hlavy státu se podle Putina chystala i v Bělorusku. 

To je nejbližším spojencem Moskvy a po loňských volbách v něm vypukly nebývalé protesty. Lidé totiž mají deklarované vítězství dosavadního prezidenta Alexandra Lukašenka za zmanipulované a žádají jeho odchod. 

Ten však za podpory Moskvy neodstoupil a protesty brutálně potlačil. Západ uvalil na Lukašenka a jeho spolupracovníky sankce. V minulých dnech Minsk a Moskva oznámily, že byl překažen pokus o atentát na Lukašenka.

Putin Evropu a Spojené státy dále varoval před překročením „nepřekročitelných mezí“ ve vztazích s Ruskem. „Kudy tyto meze povedou, budeme určovat sami v každém konkrétním případu,“ řekl. Rusko nechce spálit mosty, ale na zahraniční provokace odpoví tvrdě a rychle, zdůraznil vládce Kremlu. Žádnou konkrétní západní zemi přitom přímo nejmenoval.

Prezident promluvil v době, kdy napětí v Rusku i na mezinárodní úrovni dál roste. Opět se vyostřuje situace na východě Ukrajiny a už tak napjaté vztahy se Západem se v posledních týdnech dále zhoršily. Ruské diplomaty v posledních dnech vyhostily Spojené státy, Polsko a také Česká republika.

Vrbětice jsou útokem na celou EU, zareagujme, vyzvali lídři europarlamentu

Moskva reagovala hněvivě a vzápětí vykázala ze země diplomaty všech tří zemí, v případě Česka a Polska jich vyhostila více než Praha nebo Varšava.

Česko v sobotu vyhostilo osmnáct ruských diplomatů, které identifikovalo jako členy ruských tajných služeb. A to kvůli podezření, že agenti ruské vojenské rozvědky GRU způsobili výbuchy ve skladu munice ve Vrběticích z roku 2014. Moskva to kategoricky odmítla a vyhostila dvacet pracovníků české ambasády. 

Eskalace zřejmě nekončí, ruský velvyslanec v Praze je ve středu odpoledne očekáván na českém ministerstvu zahraničí. K napětí mezi Českem a Ruskem kvůli této kauze se však ruský prezident nevyjádřil.

„Pojďme jednat o strategických zbraních“

Naproti tomu Putin v projevu navrhl velmocem jednat o strategických zbraních. „Rusko, které vede ve vytváření bojových systémů nové generace, v rozvoji moderních jaderných sil, ještě jednou snažně navrhuje partnerům posoudit otázky spjaté se strategickými zbraněmi, se zajištěním globální stability,“ řekl. 

Předmětem jednání se podle něj „může stát vytvoření prostředí nekonfliktní koexistence na základě vyrovnání míry bezpečnosti“. Tato jednání by podle Putina měla zahrnovat „nejen tradiční strategické zbraně, jako jsou mezikontinentální rakety, těžké bombardéry a ponorky, ale i všechny útočně a obranné zbraně, schopné plnit strategické úkoly nezávisle na jejich vybavení“.

Putin také vyjádřil naději, že - jakmile to dovolí epidemiologická situce - se osobně setkají vůdci zemí, které jsou stálými členy Rady bezpečnosti OSN. Rusko je podle něj nakloněno široké mezinárodní spolupráci. Připomněl také roli Moskvy v ukončení loňské arménsko-ázerbájdžánské války o Náhorní Karabach.

Vztahy Ruska se Západem prudce ochladly poté, co po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče v Kyjevě země na jaře 2014 anektovala ukrajinský Krym a podpořila ozbrojené povstání proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny. Na akce, které Moskva vysvětlovala jen jako reakci na západními zeměmi organizovaný převrat v Kyjevě, Západ odpověděl sankcemi. 

Běžte se očkovat, nebezpečí trvá, vyzval Putin

Na úvod prohlásil, že se v letošním projevu zaměří na vnitřní záležitosti Ruska, ale přislíbil, že bude věnovat pozornost také bezpečnosti. Začal otázkou pandemie koronaviru. „Moji drazí, neztrácejte bdělost. Nebezpečí přetrvává,“ varoval před zraky členů Federálního shromáždění.

Sputnik ve Sputniku netáhne. Rusové o vakcínu nestojí, viru už se nebojí

Deník Kommersant připomněl, že k polovině dubna se nechalo očkovat okolo sedmi milionů lidí, což představuje 4,8 procenta obyvatel Ruska. „Byl jsem si jist, že překonáme všechny potíže,“ prohlásil šéf státu o pandemii koronaviru. 

Ta si podle vládního operativního štábu vyžádala životy více než 100 tisíc Rusů – a více než dvojnásobek podle statistického úřadu Rosstat, který do statistik započítává i mrtvé, u nichž se nákaza zjistila až po smrti. 

„Statistika nám přináší neradostná čísla,“ připustil Putin, který ve středu také sliboval spoluobčanům vyhlídku na prodloužení průměrné délky dožití.

Prezident poděkoval lékařům a zdravotníkům ze všech končin Ruska, čímž vyvolal potlesk v sále zaplněném zákonodárci, gubernátory, ministry a dalšími členy vládnoucí elity, kteří přišli – většinou bez roušek na obličeji – do výstavní síně Manéž u Kremlu v centru hlavního města. 

Rusko přemísťuje na základny na Krymu vojenská letadla, ukázaly snímky

Všichni hosté podle agentury TASS museli prokázat potvrzení o tom, že mají negativní test na covid-19.

Šéf státu připustil, že pandemie prohloubila sociální problémy a sociální nerovnosti, Rusové ji pocítili na svých příjmech. Odmítl však myšlenku zavedení úředních cen na potraviny a další zboží, které zdražuje.

„Nelze přijmout direktivní opatření, která v 90. letech vedla k prázdným pultům v obchodech,“ řekl. „Hlavní je zajistit růst reálných příjmů občanů,“ zdůraznil. „A dosáhnout hmatatelných výsledků v boji proti chudobě,“ dodal.

Prezident slíbil nové příspěvky rodinám

Stát musí poskytnout podporu především rodinám s dětmi, prohlásil Putin. „Úkolem je snížit na minimum riziko, že takové rodiny upadnou do chudoby. Opatření jsou nutná už dnes,“ zdůraznil. Prioritou mají být rodiny, kdy se o děti stará jen osamělá matka či otec. 

Proto od 1. června dětem od osmi do šestnácti let v takových rodinách bude vyplaceno v průměru 5 650 rublů (asi 1 586 korun), ohlásil. Dodal, že těhotné ženy v nouzi mají dostávat 6 350 rublů měsíčně. 

V polovině srpna se mají rodiny s dětmi ve školním věku dočkat jednorázové výplaty ve výši 10 tisíc rublů na školáka, a to včetně nastávajících prvňáčků. Putin také připomněl předchozí kroky státu v tomto směru, jako je vyplácení „mateřského kapitálu“ v řádu statisíců rublů při narození potomka.

Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se loni kvůli pandemii covidu-19 snížil o 3,1 procenta, a zaznamenal tak nejprudší pokles za více než deset let. Ruská centrální banka nicméně nedávno oznámila, že se ruská ekonomika se z útlumu zotavuje rychleji, než se čekalo.

V září budou v Rusku parlamentní volby a Putin potřebuje posílit svou podporu u ruské veřejnosti, podotkla agentura AFP, podle níž zůstává šéf Kremlu stále populární, nicméně jeho vládní strana Jednotné Rusko je vnímaná Rusy jako ustrnulá a zkorumpovaná. 

Putin věří, že povládne navždy. To je strašná chyba, říká kremlolog

Průzkum nezávislého centra Levada z minulého měsíce jí předpověděl jen 21 procent hlasů. Na středeční večer chystají rozsáhlé protesty příznivci uvězněného opozičníka Alexeje Navalného.

Letošní Putinův projev byl už jeho sedmnáctý, naposledy takto promluvil v lednu loňského roku. Nejdelší řeč pronesl v roce 2018, kdy hovořil skoro dvě hodiny. Nejúspornější byl na svá slova v letech 2004 a 2005, kdy oba jeho tehdejší projevy trvaly 48 minut, připomíná TASS s tím, že v průměru poselství o stavu země trvá 75 minut.

V loňském projevu mimo jiné navrhl přijmout řadu změn v ruské ústavě, které později schvalovali Rusové v referendu. Jedna z nich mu umožňuje po vypršení současného mandátu znovu dvakrát kandidovat na prezidentský úřad a zůstat tak v Kremlu až do roku 2036, pokud se pro to rozhodne a bude zvolen.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž, který se dnes zapálil před soudem s Trumpem se podle policie jmenuje Maxwell...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...