ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V Rusku mučili vězně. Tělo vrátili bez orgánů, říká rodina jednoho z nich

  • 282
Na světlo se dostala dvě videa, jež zachytila brutální mučení vězňů v trestanecké kolonii v ruské Jaroslavli. Jeden z dvojice mužů, které dozorci svlékli do spodního prádla a poté jim obušky nelítostně bušili do zad, hýždí a nohou, zraněním podlehl. Nové záběry zveřejnil list Novaja gazeta, jemuž je předala lidskoprávní organizace.

Novaja Gazeta v úterý uvedla, že obě nová videa pochází ze stejné trestanecké kolonie v Jaroslavli, odkud unikla série záběrů, na nichž dozorci brutálně mučí vězně, už v roce 2018. Jejich zveřejnění tehdy vyvolalo národní skandál a vedlo k zatčení několika zaměstnanců věznice.

Na prvním nově publikovaném videu pocházejícím ze srpna 2016, je vidět vězeň, kterého strážní bijí tyčí do zad, hýždí a nohou. Vězeň, jenž byl už propuštěn na svobodu, si nepřál zveřejnit své jméno. Dozorce ho údajně zmlátili poté, co si stěžoval, že záměrně shodili na zem jeho Korán.

Kompilace nově publikovaných videí:

Druhé video pochází z dubna 2017. Půl tuctu dozorců na něm brutálně mlátí pětatřicetiletého Gruzínce Vazhu Bochorišviliho. Strážní na začátku videa vězni svléknou spodní prádlo, položí ho na stůl a poté ho začnou bít do zad, hýždí a zadních stran nohou za pomoci obušků.

Skutečnost, že se Bochorišvili, jenž měl za sebou polovinu tříletého trestu za krádež, na stole kroutil v bolestech a volal o pomoc, strážné neodradila. „Silněji, silněji,“ je na záběrech slyšet jeden z dozorců. Poté, co ho mučitelé přestali bít, se Bochorišviliho jen bezvládně zhroutil na podlahu.

Tělo nám vrátili bez orgánů, tvrdí rodina

Záminkou pro jeho surové zbití byla tělesná prohlídka. Novaja Gazeta uvedla, že celému incidentu přihlížela lékařka, kterou lze na videu zahlédnout v roušce. V rukou žena drží anální dilatátor, jenž se u prohlídek používá ke zjištění, jestli vězeň něco neukrývá v konečníku.

Mizerné platy a vzpurní vězni. Ruští dozorci si to vynahrazují mučením

Bochorišviliho rodina podle The Moscow Times uvedla, že vězeňská služba muže po bití umístila na samotku, kde ho zanechala svému osudu. Až o několik dní později ho nechala odvézt do nemocnice, kde 9. května 2017 zemřel.

Ačkoli mu lékaři diagnostikovali těžké poškození jater, policie se okolnostmi jeho smrti dosud nezabývala. Jeho bratr podle listu The Times  popsal, že věznice Bochorišviliho tělo odevzdala bez vnitřních orgánů.

Novaja gazeta získala nejnovější videa od ruské nadace pro lidská práva Public Verdikt, kterou Kreml považuje za „zahraničního agenta“. Zdá se, že videa pravděpodobně zachytila kamera umístěná na těle strážce.

Federální vězeňská služba (FSIN) pro Jaroslavskou oblast v reakci na publikaci záběrů uvedla, že zahájila vyšetřování obsahu videí. Případem se zabývá také regionální vyšetřovací výbor. Zahájili jsme trestní řízení ve věci zneužití pravomoci,“ uvedl pro agenturu Interfax.

Na videa mučení z jaroslavské trestanecké kolonie z roku 2018 reagovala s odporem ruská i zahraniční veřejnost. OSN v reakci na zjištění o brutalitě ruského vězeňského systému vyzvala Moskvu, aby proti častému mučení vězňů zakročila a stíhala pachatele.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video