Zasedání Rady bezpečnosti Organizace spojených národů (17. prosince 2015)

Zasedání Rady bezpečnosti Organizace spojených národů (17. prosince 2015) | foto: UNSC

Rusko vetovalo návrh příměří a zřízení bezletové zóny v Aleppu

  • 291
Ruská federace v Radě bezpečnosti OSN vetovala francouzsko-španělský návrh rezoluce požadující příměří a zřízení bezletové zóny v syrském Aleppu. Hlasovalo se také o ruském protinávrhu, který naopak neprošel u západních diplomatů.

Patnáctičlenná rada hlasovala o rezoluci, jejímž cílem bylo umožnit průjezd humanitárních konvojů k obyvatelům největšího syrského města sužovaného těžkými boji a nálety vládních a ruských letounů.

Především kvůli zamýšlenému zastavení vojenských letů odmítlo Rusko jako jeden z pěti stálých členů rady s právem veta rezoluci schválit. Proti hlasovala i Venezuela, zdržela se Čína a Angola. Ostatních 11 států bylo pro.

Podle Reuters jde již o pátý případ ruského veta nějaké rezoluce navrhované k řešení syrského konfliktu.

Ruský protinávrh rezoluce o příměří v syrském Aleppu následně nezískal v Radě bezpečnosti OSN dostatečný počet hlasů. Západ chtěl zřízení bezletové zóny, s níž tento text nepočítal.

Rusko však podle některých diplomatů chtělo západní země dostat do situace, kdy se i ony vysloví proti příměří v Aleppu, a proto předložilo vlastní protinávrh. Ten kladl důraz na oddělení bojovníků opozice proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi od radikálů Fronty dobytí Sýrie (bývalé An-Nusry) a na odsunu ozbrojenců této teroristické organizace z Aleppa. O bezletové zóně požadované USA a jejich spojenci se však nezmiňoval.

Pro tento návrh hlasovaly čtyři země, devět bylo proti a dvě se zdržely.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video