Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Informace jako zbraň. Jak Rusové vedou dezinformační válku proti celému světu

  18:00
Konspirační teorie, falešné účty či personalizace informací. Rusko během uplynulého roku války na Ukrajině přišlo s několika způsoby, jak se s „nepřáteli“ potýkat. Dávno před zahájením bojů na frontě rozjelo rozsáhlou dezinformační válku. Se sílící agresí Kremlu lze předpokládat, že úsilí vkládané do šíření nepravd s druhým rokem války jen poroste. Optimismus, že je možné s ním zápolit, však existuje.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Fyzický boj ruského agresora s obránci Ukrajiny se globálně rozšířil v informační válku na obrazovkách počítačů a chytrých telefonů po celém světě. Rusko pro ospravedlnění invaze na sousední Ukrajinu před rozpoutáním války na konci loňského února muselo použít propagandu a konspirační teorie, aby mezi nepřáteli způsobilo rozkol. I domácí opozici by jinak umlčelo jen stěží.

S počátkem druhého roku války je možné předpokládat zrod ještě více zavádějících, nepravdivých a lživých informací než doposud. Kreml se nyní bude snažit zlomit vůli Ukrajiny a jejích spojenců.

„Víme, že Rusko se připravuje na vleklý konflikt. Ukrajinská morálka je téměř jistě klíčovým cílem jeho psychologických operací,“ říká Samantha Lewisová, analytička zpravodajských hrozeb z firmy Recorded Future zabývající se kybernetickou bezpečností. Podle ní je přirozené ptát se, co ze strany Ruska přijde příště.

Rozdělením k vítězství

Propagandistické úsilí Kreml proti Ukrajině projevil již před mnoha lety. Podle Ksenije Iljukové, ukrajinské odbornice na dezinformace, prudce zesílilo v měsících bezprostředně před invazí. Rusko tehdy zprávy začalo přizpůsobovat konkrétnímu publiku po celém světě.

Ve východní Evropě Rusové rozšířili nepodložené fámy o ukrajinských uprchlících, kteří páchají trestnou činnost a místním zabírají pracovní místa. V západní Evropě kolovaly informace o zkorumpovaných ukrajinských vůdcích a zdlouhavé válce, která povede k nárůstu cen potravin a ropy. V Latinské Americe zase místní ruská velvyslanectví rozšířila tvrzení naznačující, že invaze na Ukrajinu je bojem proti západnímu imperialismu. V Asii a Africe podobné zprávy obviňovaly Spojené státy z pokrytectví a válečnictví.

Propagandu vede i Ukrajina, říká expertka. Západ by měl v Rusku šířit pravdu

Ukrajinu zaplavily ruské informační agentury zprávami, které označovaly její armádu za slabou a přední velitele za podplacené, uvádí agentura AP. Podle Iljukové se však toto úsilí obrátilo proti samotným šiřitelům a odpor k okupaci mezi místními jen posílilo.

„Ruská propaganda na Ukrajině selhala. Dezinformace jsou skutečnou hrozbou. Mohou být dokonce velmi kultivované, ale ne vždy si najdou své publikum,“ vysvětluje.

Konspirace a obviňování obětí

Některé ruské fabulace se snaží invazi ospravedlnit a ostatní obvinit ze zvěrstev, která provedly jeho síly.

Poté, co ruští vojáci loni na jaře mučili a popravovali civilisty v ukrajinské Buče, záběry ohořelých těl a lidí zastřelených z bezprostřední blízkosti šokovaly svět. Ruská státní televize svým dívákům tvrdila, že mrtvoly na záběrech jsou herci a devastace města je pouze fingovaná. Novináři nezávislých agentur ze zbytku světa následně tvrzení ruské televize vyvrátili, když reportovali přímo z místa.

Raketový úder na železniční stanici v ukrajinském Kramatorsku ruská média nejprve oslavovala. Po vyplynutí informací o civilních obětech však náhle tamní zpravodajské agentury trvaly na tvrzení, že raketa jejich nebyla.

Věrohodné důkazy o tom, že by úder balistickou raketou Točka-U spáchala Ukrajina, podle serveru PolitiFact neexistují, ačkoliv tyto střely mají v arzenálu obě strany zapojené v konfliktu.

„Když jim (Rusům, pozn. red.) došlo, že střela usmrtila a zranila několik civilistů, změnili sdělení a snažili se rozšířit informaci, že šlo o ukrajinskou raketu,“ komentuje pro AP Roman Osadčuk, pracovník Atlantic Council Digital Forensic Research Lab, která sleduje ruské dezinformace již od doby před začátkem války.

Víme, kde jsi. Ukrajinci odsoudili propagandistu vyzývajícího k topení dětí

Na šíření jedné z nejpopulárnějších konspiračních teorií o válce se podíleli opět Rusové. Rozšířili informaci, podle které Spojené státy provozují na ukrajinském území tajné laboratoře, v nichž vyvíjí materiály pro rozpoutání bakteriologické války. O těch dodnes mluví Putin. Naposledy při svém projevu k výročí „speciální vojenské operace“, jak v Rusku invazi na Ukrajinu nazývají.

Stejně jako mnoho jiných konspiračních teorií i tato je založená na částečné pravdě. USA skutečně financují biologický výzkum na Ukrajině, laboratoře však nevlastní a jejich provoz není tajný. Program, kterým se laboratoře zabývají, si klade za cíl snižovat hrozbu biologických hrozeb a možnost vypuknutí smrtelných epidemií. Úsilí Spojených států se datuje od práce na likvidaci programu zbraní hromadného ničení bývalého Sovětského svazu v 90. letech 20. století.

Státní agentury, falešné účty a blokování

Rusko se na počátku války spoléhalo především na státní média jako RT nebo Sputnik. A zatímco evropské vlády a americké technologické společnosti hledaly způsoby, jak propagandistický megafon Kremlu utlumit, ten přišel s novým způsobem, jak vlastní informace k lidem dostat.

Online platformy jako Facebook a Twitter reagovaly přidáním označení k účtům ruských státních médií a vládních představitelů. Evropská unie vyzvala k zákazu ruských státem provozovaných zpravodajských portálů a YouTube reagoval zablokováním kanálů RT a Sputnik. Totéž učinil TikTok, čínská videoplatforma se sídlem v Singapuru. Rusové tak začali využívat účtů vlastních diplomatů. Sociální média se totiž zdráhají cenzurovat nebo pozastavovat diplomatické účty, což poskytuje velvyslancům další ochrannou vrstvu.

Spící weby se probudily, další vznikly. Ruské dezinformace obcházejí zákazy

Po umlčení státních médií Rusko rozšířilo využití sítí falešných účtů na platformách nových médií. Zákazům těchto profilů se vyhýbalo také tím, že z videí před jejich opětovným zveřejněním odstraňovalo identifikační prvky, kupříkladu loga.

Některé ze snah byly propracované, například rozsáhlá síť falešných účtů, jež odkazovala na webové stránky vytvořené tak, aby vypadaly jako skutečné německé a britské noviny. Společnost Meta však tuto síť identifikovala a odstranila ze svých platforem loni na podzim.

První krok k vítězství

Ukrajina a její spojenci dosáhli v informační válce prvních vítězství jen tím, že dokázali kroky Ruska předpovídat a veřejně je odhalovali.

Informaci o plánovaném útoku na Ukrajinu, ze kterého Rusko Ukrajince obviní, přinesla americká zpravodajská agentura několik týdnů před válkou. Místo zatajení však zprávu zveřejnila s vidinou způsobu narušení ruských plánů. Zároveň předestírala nepravdivost následně šířeného ruského narativu, že vinu za eskalaci konfliktu nese ukrajinská strana.

Ruští trollové chtějí rozdělit český národ, míní expertka na dezinformace

Invaze přiměla k vyzkoušení nových strategií i technologické společnosti. Společnost Google ve východní Evropě odstartovala pilotní program, jehož cílem je pomoci uživatelům internetu odhalit dezinformaci a vyhnout se jí. Iniciativa využívá krátká online videa, která lidem ukazují, jak falešné zprávy působí na vnímání. Projekt se ukázal jako úspěšný, Google proto podobnou kampaň plánuje zavést v Německu.

Ksenia Iljuková se domnívá, že nyní, rok po invazi, mezi lidmi existuje větší povědomí o nebezpečí, které ruské dezinformace představují, a roste optimismus, že je lze kontrolovat.

„Je to těžké, zvláště když za oknem slyšíte bomby. Ale došlo k obrovskému uvědomění, že ruské dezinformace jsou hrozba. Že je to něco, co nás může doslova zabít,“ shrnuje odbornice.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...