Demonstranti drží státní vlajky a vlajky s písmenem Z, které se stalo symbolem...

Demonstranti drží státní vlajky a vlajky s písmenem Z, které se stalo symbolem ruské armády. Shromáždění na podporu referenda o připojení čtyř Moskvou ovládaných ukrajinských regionů. (23. září 2022) | foto: AP

Rusko k sobě připojí čtyři ukrajinské oblasti. Putin podepsal dekrety

  • 895
Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekrety, kterými uznal nezávislost ukrajinské Záporožské a Chersonské oblasti. Krok předchází chystané formální anexi okupovaných území Ukrajiny, kterou Kreml plánuje na pátek. Rusko se odvolává na referenda na těchto územích o připojení k Rusku, Západ a Ukrajina je ale neuznávají.

Putin ve výnosech nařídil, aby byla uznána „státní svrchovanost a nezávislost“ dvojice oblastí na jihu Ukrajiny, uvedla agentura TASS. Dekrety vstoupí v platnost dnem jejich podpisu.

Dokumenty uvádějí, že prezident Ruské federace učinil toto rozhodnutí v souladu s obecně uznávanými zásadami a normami mezinárodního práva, podle principu Charty OSN o sebeurčení národů s přihlédnutím k vůle obyvatel kraje v referendu, dodává TASS.

Nezávislost separatistické Doněcké a Luhanské lidové republiky uznalo Rusko letos v únoru, krok se stal předehrou invaze na Ukrajinu. Kyjev ani Západ republiky neuznávají.

Generální tajemník OSN António Guterres prohlásil, že „rozhodnutí pokračovat v procesu anexe Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti na Ukrajině nemá žádnou právní hodnotu a je odsouzeníhodné“. „Anexe nemají v moderním světě místo,“ dodal.

Reagoval tak na prohlášení Kremlu, který ve čtvrtek potvrdil, že při páteční ceremonii budou k Rusku připojeny čtyři ukrajinské oblasti. Prokremelští správci okupovaných území během ní podepíšou smlouvy o připojení k Rusku, ceremonie se zúčastní i Putin.

„Všechna čtyři, všechna území, kde se konala referenda a kde podali ruské straně příslušnou žádost,“ odpověděl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury TASS na otázku, zda v pátek budou smlouvy o připojení k Rusku podepsány se všemi čtyřmi regiony, anebo jen s částí z nich.

Ceremonie v Kremlu se uskuteční v 15:00 moskevského času (14:00 SELČ), upřesnil Peskov podle agentury Reuters. Na tento termín dostali pozvánku do Kremlu také ruští poslanci. Agentura dodává, že Putin se chystá oficiálně anektovat přibližně 15 procent celkové rozlohy Ukrajiny.

Podle deníku Kommersant je naplánováno vystoupení hlavy státu a budou slavnostně podepsány dohody o připojení čtyř oblastí k Rusku.

Proruská vedení okupovaných částí Ukrajiny požádala o připojení k Rusku

„Kremelské panoptikum. Ohlášená přístupová ceremonie nedává z právního pohledu žádný smysl. Neexistující subjekty se nemohou připojit k rozpadající se zemi,“ komentoval na Twitteru připravovanou páteční událost poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

„Neplýtvejte časem na ruskou virtuální agendu. Realita bude mnohem zajímavější: protiofenziva, deokupace, tribunál,“ načrtl Podoljak ukrajinské plány.

Rusko již na jaře 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo povstání separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny, kde vznikly DNR a LNR.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video