Sputnik V obstál v maďarských testech pro Slovensko, čeká se na postoj Ruska

  • 246
Slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský na páteční tiskové konferenci informoval, že Slovenskem zakoupená ruská vakcína Sputnik V, kterou nechala země otestovat v Maďarsku, je v pořádku a obstála v testech. K zahájení očkování touto látkou je potřeba už jen souhlas Ruska, řekl ministr.

„Obdrželi jsme z maďarské strany výsledky testů, které jsou v pořádku. V dalšími kole budeme komunikovat s našimi odborníky a hlavně s ruskou stranou,“ řekl Lengvarský.

Dovoz Sputniku V začátkem března na Slovensko prohloubil nejen vládní krizi v zemi, která vyústila ve výměnu premiéra, ale vyvolal také spory mezi Bratislavou a Moskvou. Ruská strana dříve tvrdila, že Slovensko porušilo kontrakt na dodávku tím, že testovalo očkovací látku ve slovenské laboratoři, která není součástí sítě oficiálních laboratoří Evropské unie.

Text smlouvy o nákupu Sputniku V, kterou slovenské ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo na konci dubna, ale podmínku ohledně vykonávání testů pouze v oficiálních laboratořích EU neobsahuje. Navzdory tomu se Bratislava už dříve obrátila se žádostí o pomoc při testech Sputniku V na Maďarsko, které takovou registrovanou laboratoří disponuje.

Na konci dubna si Rusko vyžádalo na kontrolu vzorky Sputniku V, který byl dodán na Slovensko. Kontrola by měla trvat jeden měsíc.

K testům Sputniku V přistoupilo Slovensko kvůli tomu, že ruská vakcína zatím nebyla registrována Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). Slovenský Statní ústav pro kontrolu léčiv za se stanovisko k Sputniku V nevydal s odvoláním na nedostatek údajů od ruského výrobce.

„Slovensko nezaplatilo včas“

Rusko dříve vybídlo Slovensko, aby mu dodanou zásilku 200 000 dávek Sputniku V vrátilo. Slovenský expremiér a nyní ministr financí Igor Matovič původně tvrdil, že Rusko žádalo vrácení Sputniku V kvůli tomu, že očkovací látka byla testována v neakreditované laboratoři.

Později ale Matovič řekl, že oficiálním důvodem požadavku ruské strany bylo to, že Slovensko za vakcíny včas nezaplatilo. Matovič již jako ministr financí v nové vládě premiéra Eduarda Hegera jednal v Moskvě o ponechání ruské vakcíny na Slovensku.

Bratislava v květnu očekává výrazné navýšení dodávek registrované vakcíny od firem Pfizer/BioNTech a nově touto vakcínou bude očkovat lidi ve věku od 50 let, původně byla určena hlavně seniorům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video