Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sputnik může v těle rozšířit virus, tvrdí v Brazílii. Lžete, kontrují Rusové

  11:07
Tvůrci ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V hodlají žalovat brazilského lékového regulátora za pomluvu kvůli šíření informace, která je podle nich lživá a nepřesná. Brazilský úřad Anvisa tento týden odmítl registraci Sputniku V mimo jiné kvůli tomu, že obsahuje živou verzi adenoviru, který je schopen se replikace v těle.

„Poté, co brazilský regulační úřad Anvisa přiznal, že vakcínu Sputnik V netestoval, se Sputnik V uchýlí v Brazílii k soudnímu řízení kvůli pomluvě,“ uvedli autoři ruské vakcíny na oficiálním twitterovém účtu věnovaném tomuto preparátu. Anvisa podle nich „vědomě šířila falešné a nepřesné informace“.

Rusové osočují Brazilce, že rozhodli neregistrovat vakcínu čistě z politických důvodů. „Prohlášení, která jsem četl v tisku, nemají nic společného s realitou,“ tvrdí zástupce ředitele Ústavu Nikolaje Gamaleji. Trvá na tom, že vakcína je bezpečná, s účinností 97,6 procent. Virus se podle něj nereplikuje.

„Anvisa byla obviněna z lhaní, neetického jednání, šíření falešných zpráv o replikaci adenoviru,“ reagoval podle server The Moscow Times na ruskou kritiku ředitel agentury Antonio Barra Torres. „Odmítáme toto vážné obvinění.“

Covidem decimovaná Brazílie odmítla registrovat Sputnik. Vidí v něm riziko

„Nikdo tady nemá zájem či radost ze zákazu dovážet jakoukoliv vakcínu,“ dodal Torres. Podle něj jsou tvrzení o tom, že Anvisa šíří lži a nepravdivé informace, mylná a podobají se rétorice z dob studené války.

Anvisa uvedla, že údaje o hodnocení ruské vakcíny předala Světové zdravotnické organizaci (WHO) a jiným mezinárodním zdravotnickým institucím. Brazilský regulátor tvrdí, že poskytnutá šarže preparátu nesplňovala kritéria k registraci a výrobce neposkytl dostatečné doplňující informace.

4. března 2021

Jádro sporu

Předseda Anvisy tento týden uvedl, že výrobce vakcíny neposkytl kompletní informace o přípravku a neumožnil brazilským představitelům inspekci výrobních závodů. Kvůli tomu úřad neměl dostatek poznatků o účinnosti a bezpečnosti přípravku a jeho průmyslové výrobě.

Lékový ústav prověřil materiály ke Sputniku, na schválení jsou nedostatečné

Úřad později doplnil, že vakcína Sputnik V má „vadu“. Konkrétně jde o to, že šarže zaslané do Brazílie podle něj obsahovaly živou verzi adenoviru a ten by se v lidském těle mohl dále množit, napsala agentura AFP.

Sputnik V využívá dva nepatogenní viry, konkrétně dva upravené lidské adenoviry Ad26 pro první dávku a Ad5 pro druhou dávku, jako vektory neboli nosiče genetické informace. Adenoviry, které jinak způsobují mírné respirační onemocnění, jsou ve vakcínách geneticky upraveny, aby se nemohly množit.

Zdravotní úřad se domnívá, že vada vznikla pravděpodobně z důvodu výrobního problému zvaného „rekombinace“, ve kterém modifikovaný adenovirus získal zpět geny, které potřeboval k replikaci, zatímco byl pěstován uvnitř upravených lidských buněk v laboratoři.

Vědci stojí za Brazílií

Za rozhodnutí Brazílie se postavilo několik vědců. „Vektor vakcíny Ad5 proti vakcíně Sputnik V je zjevně schopný replikace. Tvůrci očividně zanedbali vymazání E1, takže získání této vakcíny znamená infikování živým adenovirem 5,“ vysvětluje viroložka Angela Rasmussenová z Kanadskéá organizace pro vakcíny a infekční choroby. Protein E1 obvykle vymazávají právě proto, aby nedocházelo k reprodukci viru.

Rasmussenová dodává, že pro většinu lidí by poskvrnění vakcíny adenovirem nepředstavovalo velký problém, protože se nejedná o příliš významný patogen. Avšak lidé s kompromitovanou imunitou by se mohli setkat s „vyšší mírou nepříznivých účinků, včetně potenciálně závažných“.

Viroložka též dochází k závěru, že se jedná o problém kontroly kvality, spíše než problém vlastní této technologii. Přesto mluví o „základním a neomluvitelném selhání“. Obává se, že nedostatek transparentnosti ze strany ruských vědců prohloubí nedůvěru jak k Sputniku V, tak k vakcínám obecně.

Slovensko porušilo kontrakt na Sputnik, tvrdí Rusko. Zásilku chce zpátky

„Tento druh záležitostí zpochybňuje celý proces výroby a kontroly kvality a já chápu, proč se brazilské regulační orgány obávají,“ napsal americký chemik Derek Lowe na svém blogu na serveru Science Magazine. Vyzval tvůrce Sputniku V, ať se chovají jako „zodpovědní vývojáři léků“ a „řeší problémy přímo, transparentně“.

Nejméně šedesát zemí schválilo Sputnik V pro použití, včetně více než deseti zemí v Latinské Americe. O schválení vakcíny žádalo Anvisu několik brazilských států, které si od ní slibovaly potlačení neklesající vlny infekcí koronaviru v zemi. Brazílie patří v současnosti spolu s Indií mezi nejvíce zasažené země.

Sputnik V doposud nebyl schválen americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ani Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), i když některé evropské země si jej už objednaly. Mezi nimi je i Slovensko, které nicméně vzneslo námitku, že se jednotlivé šarže vakcíny patrně liší a že Sputnik dodaný do země není ten ze studií v časopise Lancet.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  11:35

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...