Americký ministr spravedlnosti William Barr (18. dubna 2019)

Americký ministr spravedlnosti William Barr (18. dubna 2019) | foto: Reuters

Rusko se pokusilo ovlivnit volby v USA, potvrdila Muellerova zpráva

  • 476
Rusko se pokusilo ovlivnit prezidentské volby ve Spojených státech v roce 2016, ale nynější americký prezident Donald Trump, nikdo z jeho štábu a ani žádný jiný Američan v této věci s Moskvou nespolupracoval. Ve čtvrtek to na tiskové konferenci prohlásil americký ministr spravedlnost William Barr.

Barr předává ve čtvrtek Kongresu USA a také veřejnosti předkládá zprávu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera.

Na případnou spolupráci Trumpova štábu neukazuje podle Barra žádný z důkazů, které Mueller nashromáždil. Stejně tak nic nepotvrdilo možnou spolupráci jiných amerických občanů s Moskvou.

Barr rovněž řekl, že Bílý dům s Muellerem plně spolupracoval, ačkoli Trump měl vůči vyšetřování výhrady, neboť byl přesvědčen, že ho doprovázejí nelegální úniky informací. Trump v minulosti opakovaně vyšetřování označoval za hon na čarodějnice.

Pokud jde o bránění spravedlnosti, což v případě Trumpa nechal Mueller ve své zprávě bez závěru, je Barr přesvědčen, že na to žádný důkaz neukazuje. Stejný názor v této věci má i Barrův náměstek Rod Rosenstein.

Ministr zdůraznil, že dokument nebyl obsahově nijak editován, začerněny v něm ale jsou pasáže související s utajovanými skutečnostmi či se třetími osobami, které neměly k vyšetřování přímý vztah. Neveřejné budou i výpovědi obviněných před velkou porotou.

Demokraté chtějí Muellerovo veřejné vystoupení

Demokratičtí předáci v Kongresu Spojených států dali najevo, že chtějí, aby Mueller před kongresovými výbory co nejdříve vypovídal o rozplétání vlivu Ruska na prezidentské volby v USA. Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a šéf demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer to považují za jedinou cestu k obnovení důvěry veřejnosti ve vyšetřování kauzy. Americký prezident Donald Trump mezitím případ označil za největší politickou kachnu.

Hora porodila myš, prohlásil Putin o Mullerově zprávě

„Jsme přesvědčeni, že jediný způsob, jak obnovit důvěru veřejnosti v přístup k pátrání zvláštního vyšetřovatele, je to, aby zvláštní vyšetřovatel Mueller sám co nejdříve poskytl veřejné svědectví ve sněmovně a v senátu,“ uvedli v prohlášení Pelosiová s Schumerem.

Barr pod palbou kritiky za „cenzuru“

Oba demokratičtí lídři kritizují Barra, že nejdříve místo čtyřsetstránkové Muellerovy zprávy zveřejnil zhutněný závěr o tom, že Trump ani jeho štáb s Moskvou nespolupracoval. Pelosiová se Schumerem se obávají, že Barrův dokument může být neobjektivní.

Trump si z volební kampaně „ulil“ 30 milionů do vlastních firem

Trump, který Muellerovu zprávu považuje za očištění svého jména, ve čtvrtek na Twitteru vyšetřování kritizoval. „Největší politická habaďůra všech dob! Zločiny spáchali křiváčtí a nečestní policisté s demokraty,“ napsal Trump. Poté dodal, že vyšetřování, které běžně označoval za hon na čarodějnice, bylo obtěžováním prezidenta.

Ve čtvrteční sérii tweetů prezident přidal odkazy na zprávy médií o tom, že kampaň neúspěšné demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové spolupracovala s Federálním úřadem pro vyšetřování a ministerstvem spravedlnosti na očernění Trumpa. Připomenul i kauzu Clintonové s používáním jejího soukromého e-mailového serveru pro služební účely, když byla ministryní zahraničí.

„Máme na práci důležitější věci,“ vyjádřil se ke zprávě mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov. „Všechny zprávy na toto téma zatím neobsahovaly nic jiného než povrchní vyjádření,“ dodal.

Vyšetřování okolností voleb přineslo různé výsledky:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video