Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov | foto: Reuters

Střet lodí vyprovokovala Ukrajina kvůli sankcím a volbám, tvrdí Moskva

  • 819
Ruské ministerstvo zahraničí obvinilo Ukrajinu, že úmyslně vyprovokovala incident mezi ruskými a ukrajinskými loděmi u Kerčského průlivu. Podle Moskvy tak Kyjev učinil kvůli ukrajinským prezidentským volbám a ve snaze přimět Západ ke zpřísnění protiruských sankcí. Parlament v Kyjevě čeká hlasování o výjimečném stavu

„Je jasné, že je to provokace, promyšlená ohledně času, místa a formy,“ sdělil agentuře RIA Novosti náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin. 

„Cíle jsou jasné: ‚otřást‘ Ukrajinou vyhlášením stanného práva, zmobilizovat protiruské nálady na Západě a zpřísnit protiruské sankce,“ prohlásil. „Je rovněž zjevné, že na tomto pozadí bude pro Porošenka snazší rozvinout předvolební kampaň,“ dodal. 

Údajné nebezpečné počínání Ukrajiny odsoudil i šéf ruské diplomacie Lavrov. Moskva oznámila, že při incidentu v Kerčském průlivu bylo zadrženo 24 Ukrajinců. Ukrajinský chargé d’affaires dorazil na ruské ministerstvo zahraničí. 

Po incidentu u Krymu vyjádřilo NATO podporu územní jednotě Ukrajiny. Na odpoledne svolal generální tajemník mimořádnou schůzku Komise NATO-Ukrajina.

Volby budou v březnu

Prezidentské volby na Ukrajině mají být v březnu příštího roku. V průzkumech veřejného mínění zatím vede šéfka opozice, bývalá premiérka Julija Tymošenková. Ta se podle těchto poznatků těší přibližně dvojnásobné podpoře voličů (v rozmezí 14 až 21 procent dotázaných) než nynější šéf státu. Značná část voličů je ale dosud nerozhodnutá.

Porošenkovi podpora podle průzkumů veřejného mínění setrvale klesá a nyní se pohybuje kolem 9 procent. Podobnou přitom mají ještě další dva kandidáti a třetí mu se 7 procenty šlape na paty.

Ukrajinské námořnictvo v neděli oznámilo, že ruské speciální jednotky zadržely v Černém moři tři jeho lodě. Ruská tajná služba FSB, pod níž spadá i pohraniční stráž, později informace o zadržení lodí u poloostrova Krym potvrdila.

Podle ukrajinské strany Rusové čluny zadrželi 23 kilometrů od pevniny, čili mimo ruské teritoriální vody.

K jejich zastavení použila zbraně. Ruská ombudsmanka informovala dle médií ukrajinskou kolegyni, že tři zranění ukrajinští námořníci jsou v nemocnici a jejich životy nejsou v ohrožení. 

Ukrajinské velení mezitím uvedlo ozbrojené síly do plné pohotovosti. Odpoledne má ukrajinský parlament schvalovat prezidentovo rozhodnutí o vyhlášení výjimečného stavu v zemi.

26.listopadu 2018 v 16:26, příspěvek archivován: 26.listopadu 2018 v 16:35

meanwhile, in St Petersburg -- Russians leave flowers outside the Ukrainian embassy and notes opposing war with Ukraine #KerchBridge #AzovSea #russia #Ukraine #kerchstrait #azov https://t.co/XgqkpaUmaS

V Rusku se našli i lidé, kteří soucítí s Ukrajinci a pokládali květiny před ukrajinským konzulátem v Petrohradě. Na písemných vzkazech se objevily projevy odporu k tomu, aby vypukla válka s Ukrajinou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video