Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusové dobyli východní část Bachmutu, tvrzení wagnerovců potvrzují i analytici

Sledujeme online   7:19aktualizováno  7:47
Ruská žoldnéřská Wagnerova skupina tvrdí, že má plně pod kontrolou východní část ukrajinského města Bachmut. Uvedl to její zakladatel Jevgenij Prigožin. ke stejnému závěru dospěl také americký Institut pro studium války (ISW). Během současné války na Ukrajině se o Bachmut vedou nejkrvavější střety, Rusové se snaží město dobýt už od července.

„Wagnerovci obsadili celou východní část Bachmutu. Vše na východ od řeky Bachmutky je zcela pod kontrolou,“ tvrdí Prigožin, jehož slova zveřejnila jeho tisková služba na svém kanálu Telegram .

Některé jeho výroky o úspěších wagnerovců se ale v minulosti ukázaly jako nepravdivé. O plné ovládnutí ukrajinského města se žoldnéři spolu s jednotkami ruské armády snaží za cenu vysokých ztrát už řadu měsíců.

Ukrajinští obránci se podle britského ministerstva obrany u Bachmutu stále více uchylují k využívání nezpevněných cest, jejich zásobování zřejmě komplikují „blátivé podmínky“. Pokud jde o potíže na ruské straně, autoři britské zprávy připomínají neshody mezi žoldnéřskou Wagnerovou skupinou a ruským ministerstvem obrany ohledně distribuce munice.

2. března 2023

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v úterý prohlásil, že obsazení Bachmutu je rozhodující pro proražení ukrajinské obrany a umožní ruským silám provádět další útočné operace hlouběji na Ukrajině. „Osvobozování Arťomovsku pokračuje,“ uvedl podle agentury Reuters Šojgu v televizi s odkazem na starý sovětský název Bachmutu. Použil zároveň termín „osvobození“, kterým Moskva označuje okupaci ukrajinských území.

Ruský ministr obrany také uvedl, že Západ navyšuje pomoc Ukrajině v dodávkách zbraní, ale to podle něj nezmění vývoj na bojišti. „Podpora zemí NATO kyjevskému režimu nepovede k úspěchu ukrajinských jednotek na bojišti,“ prohlásil a tvrdil, že ruské síly způsobují ukrajinským jednotkám těžké ztráty.

Také americký Institut pro studium války (ISW) ale na základě analýzy svých zdrojů dospěl k závěru, že „po kontrolovaném ukrajinském stažení“ ruské síly pravděpodobně obsadily východní část Bachmutu za řekou Bachmutka.

Zabíjíme Rusy, jak můžeme, je to boj na tělo, líčí Čech peklo v Bachmutu

Podle Institutu pro studium války ale ruské síly nebudou v případě obsazení Bachmutu schopny bezprostředně pokračovat hlouběji na území Ukrajiny. Rusko v této části fronty využívá především jednotky pro boj zblízka, které zřejmě neovládají manévrový způsob boje, a nemá tam dostatek mechanizovaných sil, píše ISW.

Kromě toho z Bachmutu vycházejí na západ dvě silnice v různých směrech – do Kosťantynivky a do Slovjansku a Kramatorsku. Ofenzivy v obou směrech se nebudou vzájemně podporovat, takže ruské velení si bude muset vybrat jednu, aby mělo nějakou šanci na úspěch. Ukrajinské síly navíc podél obou cest vybudovaly silná opevnění, uvádí ISW.

Kyjev i Moskva tvrdí, že v bitvě o Bachmut zabily značné množství nepřátelských vojáků. Ačkoli vojenští analytici přistupují k tvrzením obou stran o ztrátách skepticky, uznávají, že několikaměsíční boj o kontrolu nad Bachmutem se změnil v jednu z nejkrvavějších bitev rok trvající války, podotkl Reuters.

Dobytí města s předválečnou populací 70 000 lidí by pro Rusko bylo prvním významným vítězstvím za více než půl roku a otevřít by mu mohlo cestu k útoku na poslední zbývající městská centra v Doněcké oblasti.

Bachmut a válka na Ukrajině:

Během proruských nepokojů na Ukrajině v roce 2014 si proruští separatisté nárokovali město jako součást svého území a pokusili se ho obsadit a začlenit do samozvané Doněcké lidové republiky (DLR). Ukrajinské síly město udržely pod ukrajinskou správou. Místní radnice poté požádala o návrat k historickému jménu Bachmut, což parlament schválil v únoru 2016.

Během současné ruské agrese proti Ukrajině se o Bachmut vedou nejkrvavější střety za celou válku. Rusové se snaží město dobýt už od července. Boje kolem Bachmutu zintenzivněly poté, co ukrajinská armáda v listopadu znovu získala kontrolu nad městem Cherson a jeho okolím a ukrajinský prezident Volodymr Zelenskyj loni 10. prosince oznámil, že ruské síly město zcela zničily.

Bachmut leží na zásobovací trase mezi Doněckou a Luhanskou oblastí a jeho dobytí by Rusům mohlo poskytnout odrazový můstek k postupu na dvě větší města Kramatorsk a Slovjansk a zároveň by znamenalo pro Moskvu nový impuls po měsících neúspěchů na bojišti. Bojů o Bachmut se účastní i žoldnéřská ruská Wagnerova skupina.

„Je to jako u Verdunu,“ přirovnal boje k bitvám z prvního světové války Ivan, řidič sanitky působící v oblasti bojů. Bitva o Bachmut, která trvá již osmým měsícem, je podle AFP stejně jako boje na západní frontě ve Francii v roce 1916 krvavá, dlouhá a marná. „Vypadá to jako u Verdunu v první světové válce. Každá strana se snaží nechat vykrvácet tu druhou,“ řekl také minulý měsíc generálporučík Frederick Hodges, který býval velitelem amerických sil v Evropě. Agentura AP a jiné zdroje bitvu označují za nejdelší bitvu od zahájení ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru.

Zpravodajská televize CNN uvedla, že podle některých odhadů je poměr ztrát v bojích o Bachmut až 7:1 v neprospěch Ruska. Tak obrovské ztráty na ruské straně podle některých analytiků mohou vytvořit podmínky pro rozsáhlou vzpouru ruských sil. Podle mnoha zdrojů má Bachmut spíše symbolický než strategický význam.

Zakladatel ruské Wagnerovy žoldnéřské skupiny Jevgenij Prigožin nedávno ve videu zveřejněném na YouTube řekl, že pokud by se jeho jednotky musely od Bachmutu stáhnout, „rozsypala by se fronta až k ruské hranici, možná i dál“. Stažení wagnerovců by podle něho také mohlo pro Rusko znamenat ztrátu Krymu a další nežádoucí následky.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Pronájem, byt 2+kk, 56 m2
Pronájem, byt 2+kk, 56 m2

Popelky Biliánové, Králův Dvůr, okres Beroun
12 000 Kč/měsíc

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...