Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Všude zvratky a moč, jen chlastají.“ Ruská ves trpí kvůli cvičišti mobiků

  17:17
Obyvatelé obce Jelanskij ve Sverdlovské oblasti žijí poslední měsíce ve strachu, že by mohli na ulici přijít k úhoně. Osada se totiž stala místem, kam armáda sváží k výcviku mobilizované a mnohé z nich nově nalezené „bohatství“ v podobě armádních platů či strach z nasazení na Ukrajině vede k nadměrnému pití alkoholu. Ačkoli úřady tvrdí, že problém je pod kontrolou, podle místních se situace nelepší.

Odvedenci absolvují další výcvik na cvičišti na nespecifikovaném místě v Rusku. (12. února 2022) | foto: Profimedia.cz

Vesnice Jelanskij slouží coby první zastávka mužů povolaných z Uralu a Sibiře. Nyní má asi sedm tisíc obyvatel, z nichž většinu tvoří vojáci a jejich příbuzní. Obec je domovem obřího armádního výcvikového střediska, odkud se během dne ozývá střelba a exploze.

Ke vstupu do vesnice je zapotřebí povolení, ale stráž na kontrolním stanovišti se formalitami příliš nezabývá, píše portál Novaja Vkladka, jehož reportérům se podařilo s pomocí místních do osady proniknout.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Místní ulice každé ráno podávají svědectví o tom, co se tu dělo předchozího dne. Na zemi jsou co pár metrů louže moči a zvratků. Za armádními umývárnami se válí prázdné lahve od vodky a plechovky od piva. Kolem procházejí muži v uniformách s našitým písmenem Z. Někteří z nich jsou branci – mladíci, které sem armáda nepovolala s cílem nasazení na Ukrajině, ale v rámci povinného roku vojenské služby.

Společenským centrem obce je obchodní dům s názvem Bunkr. Jeho součástí je kavárna, obchod s potravinami či prodejna oblečení. Venku před kavárnou postává skupina vojáků a zavdává si z lahve.

„Nešla jsem sama ani do obchodu“

Obyvatelé Jelanského si nadměrného užívání alkoholu v řadách odvedenců všimli krátce poté, co prezident Vladimir Putin na podzim v rámci částečné mobilizace povolal do zbraně nejméně 300 tisíc ruských mužů. Své zkušenosti si lidé vyměňovali na Telegramu.

„Když jsme sem přijeli, manžel mě nenechal jít samotnou ani do obchodu. Říkal mi, že někteří mobilizovaní se chovají hrozně, a to mezi ně sám patří,“ napsala v diskusi podle Novaja Vkladka jedna žena. „Jezdím do Jelanského za svými rodiči. Chtěla bych se bezpečně procházet po ulicích a nebát se odvedenců. Chápu, že žijí, jako by to byl jejich poslední den, ale ať si představí své ženy a děti na našem místě,“ uvedla další komentující.

Podle oficiálních údajů v Jelanském od začátku mobilizace zemřelo už šest odvedenců. Dvě úmrtí přímo souvisela s alkoholem: jeden muž se udusil vlastními zvratky, další zemřel následkem záchvatu. Třetí muž spáchal sebevraždu. Čtvrtého skolilo srdeční selhání, které zřejmě souviselo nejen s cirhózou, ale také výpraskem od spolubojovníků. Pátý muž podlehl infarktu a poslední zemřel v nemocnici na koronavirus.

V Rusku roste počet úmrtí při výcviku. Povolané motivují sádlem a zelím

Situace v obci se loni v říjnu tak vyostřila, že místní úředníci zavedli omezení na množství alkoholu, které si zákazníci mohou ve zdejších obchodech koupit. Opatření ale zjevně platilo jen dočasně. Novaja Vkladka uvádí, že prodejna v Jelanském má plné police lihovin, piva a vína. Zákazník v uniformě se tu natahuje na poličku s vodkou a bere tři lahve. A k tomu balíček cigaret.

„Alkohol se tu neprodával do novoročních svátků. Armádní velení si povolalo našeho vedoucího. Po třech měsících prodej znovu povolili a zatím ho nestopli,“ líčí muž pracující na pokladně. „Odvedenci pijí, dokud se nepromění v prasata. Nemohou pak ani chodit. Nedivil bych, kdyby jich zemřelo víc, než říkají. Podle mě tu teď není bezpečno,“ podotkl.

Proč muži tolik pijí, netuší. „Asi ztrácejí hlavu z peněz, co najednou dostávají. Platí jim až 200 tisíc rublů (60 tisíc korun) měsíčně,“ dodal pokladní.

„Na frontě s vámi zacházejí jako s dobytkem“

Vojenská základna v Jelanském byla navržena pro tři a půl tisíce lidí, na začátku mobilizace sem však ruští úředníci poslali dvojnásobek. Někteří odvedenci museli spát na holé podlaze a armáda nakonec postavila stanový tábor. Problém je tu i s mytím. Do sprch se muži dostanou jen občas.

Ačkoli armádní velení uvádí, že nyní jsou „dodržovány všechny předpisy“ a základna není přeplněná, podle místních většina takzvaných mobiků v současnosti žije ve stanech, kde si topí pomocí kamínek.

Hangár rakví. Záběry svědčí o obřích ruských ztrátách, vojáci prosí o pomoc

Obyvatelka Jelanského Maria ve svém bytě pronajímá odvedencům, kteří chtějí žít lépe, pokoj. Během prvních týdnů mobilizace byl podle ní život v obci noční můrou. „Pokud se odvedenec doma choval jako prase doma, bude se tak chovat i tady. Mají tu svobodu od rodinných závazků a peníze. Někteří chlastají ze strachu, mají mnoho důvodů,“ míní Maria, podle které to armáda s výcvikem nepřehání. „Trvá to tak maximálně do oběda,“ líčí.

Jedním z účastníků cvičení je i dvacátník Miša, který na rozdíl od většiny ostatních už na ukrajinském bojišti byl. Loni se nechal na tři měsíce najmout coby smluvní voják. Domova si ale po návratu příliš neužil – armáda ho povolala do zbraně v rámci mobilizace.

„Na bojišti je to těžké. Šel jsem dobrovolně, ale cítím ze zkušenosti s ruskou armádou rozčarování. Zacházejí tam s vámi jako s dobytkem. Slušných velitelů je málo. Všichni se bojí, lidi denně umírají,“ popsal Miša, jenž údajně sloužil po boku mnoha mužů, kteří pili tak jako odvedenci v Jelanském.

„Mnoho z nich umíralo v opilosti. Všichni u nás v zemi pijí, máme opravdu hodně opilců. A kvůli mobilizaci ještě víc. Lidé neví, kam jdou, mají strach, tak pijí. Ale alkohol vám nepomůže,“ uzavírá Miša.

Rusko zveřejnilo cvičení mobilizovaných rezervistů:

5. října 2022

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...