Ukrajina a proruští separatisté si vyměnili vězně. Všichni se vrátí domů

  • 209
Ukrajinská vláda a proruští separatisté v Donbasu si vyměnili celkem 200 zadržovaných. Završení akce odpoledne oznámil úřad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, podle něhož povstalci propustili 76 lidí. Informaci potvrdila i druhá strana, které Kyjev předal 124 osob.

Výměnu uvítali mimo jiné ruský prezident Vladimir Putin, německá kancléřka Angela Merkelová a také francouzský prezident Emmanuel Macron. 

„Vzájemné propuštění zadržovaných osob skončilo. V bezpečí na území kontrolovaném Ukrajinou je 76 našich lidí. Podrobnosti později,“ citoval na svém webu list Ukrajinska pravda krátké sdělení prezidentské kanceláře.

Povstalcům z luhanské oblasti bylo předáno 63 zadržovaných a rebelům z doněcké oblasti 60. Později pak ukrajinští činitelé vydali ještě jednoho člověka. Napsal to zpravodaj ruské agentury TASS, který přihlížel výměně na kontrolním stanovišti Majorsk u města Horlivka. 

Na druhé straně zástupci ukrajinských úřadů převzali 76 lidí. Z nich 25 bylo zadržováno v samozvané Luhanské lidové republice a 51 v Doněcké lidové republice. 

Podle sdělení tiskové služby Kremlu jako pozitivní událost ocenili výměnu v telefonickém rozhovoru Putin a Merkelová. Jako krok, který by měl prospět obnovení důvěry, uvítal podle mluvčí německé vlády osvobození zajatců v Donbasu společně s Merkelovou také francouzský prezident Macron.

Úspěšné provedení akce potěšilo také ukrajinského ministra zahraničí Vadyma Prystajka. Ten však zároveň potvrdil pochybnosti, že se nejednalo o úplnou výměnu „všichni za všechny“. „Při následujících kolech budeme pracovat na konečném vzorci ‚všichni za všechny‘. To je priorita,“ uvedl Prystajko na twitteru. 

Pro tanky je úzký, pro sanitku ne. Zelenskyj otevřel most k separatistům

Očekávanou výměnu ve formátu „všichni za všechny“ iniciovala dohoda Zelenského a Putina, kteří před třemi týdny jednali v Paříži za účasti Macrona a Merkelové. 

Ukrajinská tajná služba SBU už zveřejnila jmenný seznam všech osob, které separatisti propustili. Dvanáct z nich jsou vojáci, z nichž někteří byli v zajetí od roku 2015, a ostatní civilisté.

Konečná výměna zajatců byla dohodnuta jakožto možný významný krok k vyřešení ozbrojeného konfliktu, který si od roku 2014 v oblasti Donbasu vyžádal kolem 13 000 lidských životů. 

Dříve uzavřené příměří se ale stále porušuje, přičemž se z toho obě strany tradičně obviňují navzájem. Podle Ukrajiny a západních států mají separatisté vojenskou podporu Ruska, Moskva tato tvrzení vehementně odmítá.

Mezi zadržovanými byly i ženy

„V doněckém regionu na kontrolním stanovišti Majorsk začal proces propouštění zadržených osob,“ uvedl dopoledne Zelenského úřad bez podrobností. Zhruba o dvě hodiny později ohlásil, že „prvních 25 propuštěných Ukrajinců bude brzy doma“. 

Skupinu zajatců včetně žen dopravili na místo výměny autobusem. Následně ji odvedli do připraveného stanu. 

KOMENTÁŘ: Putin stahuje laso okolo východu Ukrajiny

Dohodnuté místo leží severně od města Horlivka na kyjevské straně frontové linie. Dopoledne zveřejněný oficiální videozáznam ukazuje, jak tam ráno dorazily dva automobily z území separatistů.

O půl hodiny později přijela z opačného směru trojice vozidel s policejním doprovodem. Následovaly je sanitky, vozidla Červeného kříže i pozorovatelů z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). 

„Jsem štěstím bez sebe. Je to den, na který jsme dlouho čekali,“ řekla 24letá Viktorie. Za mřížemi prý byla tři roky poté, co ji separatisté odsoudili za „velezradu“. „Pořád tomu nemůžu uvěřit,“ dodal další z propuštěných, 36letý Volodymyr. 

Zelenskyj ještě před schůzkou ve francouzské metropoli označil výměnu všech zajatců za svou osobní věc. „Chtěl bych, aby naši lidé přivítali Nový rok se svými rodinami na Ukrajině. Je to pro mě osobní záležitost,“ řekl novinářům. 

Poslední podobná výměna mezi Kyjevem a povstalci je z konce roku 2017, kdy ukrajinská vláda za propuštění 73 lidí vydala 233 separatistů. 

Ukrajina možná pustila i vrahy kyjevských demonstrantů

Takzvaná Doněcká lidová republika, kterou separatisté na východě Ukrajiny vyhlásili v roce 2014, v sobotu ohlásila, že propustí 55 zajatců, zatímco Kyjev jich vydá 87. Podle informací ukrajinských médií se mezinárodně neuznávaný celek chystal propustit kromě ukrajinských vojáků také stoupence Kyjeva z řad novinářů a aktivistů. 

USA nás tlačí do války, sbratřeme se s Ruskem, otočil Zelenského oligarcha

Na druhé straně se zase mohli dostat na svobodu tři muži odsouzení na doživotí za atentát z úvodu roku 2015 či skupina bývalých elitních policistů, která je podezírána ze střelby do kyjevských demonstrantů v roce 2014. 

Zelenskyj na jaře převzal funkci prezidenta se slibem, že pokračující sporadické boje na Donbasu ukončí. Jeho nástup přinesl jisté uvolnění napětí mezi Kyjevem a Moskvou s ním i nové naděje na mír na východě Ukrajiny. 

„Ačkoli výměna (vězňů) pomůže posílit důvěru mezi dvěma stranami, které se přou o způsob zavedení mírové dohody z roku 2014, vážné neshody stále přetrvávají a plná normalizace je ještě daleko,“ upozorňuje agentura Reuters. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video