Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brambory i drony. Rusové pořádají sbírky na armádu, ta nemá základní vybavení

  20:00
Rusové ve světle zpráv z bojů na Ukrajině, podle nichž se ruští vojáci na frontě potýkají s akutním nedostatkem zdravotnického materiálu i vojenského vybavení, začali s crowdfundingem. Dobrovolnická hnutí po celé zemi sbírají peníze a nakupují vše od jídla a lékárniček až po noktovizory či drony. Se zásobami poté směřují na hranice.

Minometníci proruských sil v Severodoněcku v samozvané Luhanské lidové republice (29. května 2022) | foto: Profimedia.cz

„Zdá se, že celý svět pomáhá našim nepřátelům. Chceme proto podpořit naše muže,“ uvedla sedmatřicetiletá makléřka Natalija Abijevová z Nižního Novgorodu. Ta již od počátku ruské invaze sedmkrát zamířila s dodávkou zásob k hranicím s Ukrajinou. Naposledy minulou středu.

Ruské armádě dovezla cibuli, brambory, několik vysílaček, dalekohledů a lékárniček nebo mobilní stomatologickou soupravu. „Od počátku bojů jsem od lidí vybrala přes 3,5 milionu rublů (1,3 milionu korun) na nákup vybavení, jídla a oblečení pro naše muže na Ukrajině,“ líčí žena.

A není sama, kdo se touto cestou zapojil do válečného úsilí. Napříč Ruskem se rozmohla lidová hnutí, která sbírají peníze či vybavení pro armádu. Podle listu The New York Times jsou tato hnutí nejen důkazem o veřejné podpoře válce, ale také o rostoucím uvědomění Rusů, že jejich armáda se ukázala být na konflikt těchto rozměrů žalostně nepřipravená.

„Takovou podporu Západu jsme nečekali“

K nejžádanějším položkám patří zahraniční spotřebitelské drony, noční vidění a další moderní vybavení. „Myslím, že nikdo nečekal, že dojde k takové válce,“ řekla podnikatelka Taťána Plotnikovová z Novokujbjaševsku, která už dvakrát podstoupila více než 1 600 kilometrů dlouhou cestu k hranicím.

„Dovezla jsem tři tuny pomoci,“ dodala sedmačtyřicetiletá Plotnikovová, která na sociální síti VKontakte aktualizuje seznam naléhavě potřebných věcí. Nyní jsou tam anestetika, obvazy, antibiotika, berle a invalidní vozíky.

Nedají nám nic. Ruští vojáci mířící na Ukrajinu si musí vybavení koupit sami

Zdravotnické vybavení je mezi ruskými silami obzvlášť žádané. Na sociálních sítích se v květnu objevila řada příspěvků, v nichž ruští vojáci porovnávali své lékárničky s těmi, které mají Ukrajinci. Zatímco v ruských byl často jen obvaz, škrtidlo a jód, ukrajinské obsahovaly pestré vybavení.

„Materiál na ošetření poranění šrapnelem a popálenin je na frontě potřeba ve velkém množství. V některých oblastech více než devadesát procent zranění Rusů způsobila dělostřelecká palba,“ řekl NYT Alexandr Borodaj, ruský poslanec a někdejší premiér samozvané Doněcké lidové republiky.

Borodaj rovněž připustil, že Moskva podcenila odhodlání Západu podpořit Ukrajinu. „Je možné, že naši vojenští vůdci nebyli připraveni na tak masivní dodávku vybavení a zbraní ze strany západních zemí,“ dodal.

„Sklady jsou jistě plné, i tak pošlete peníze“

Většina skupin, které vybírají peníze pro muže na frontě, působí nezávisle na ruské vládě. Dobrovolníci spoléhají na kontakty v jednotkách a armádních nemocnicích, od nichž dostávají echo, co je právě zapotřebí.

Ruská státní média o těchto občanských iniciativách referují jen zřídka, neboť podkopávají narativ Kremlu, že se mu ve válce daří podle plánu. „Lékaři nás ujistili, že mají vše, co potřebují,“ prohlásil ve středu prezident Vladimir Putin, když poprvé od začátku invaze navštívil vojenskou nemocnici.

Tisíce volných míst. Rusko shání nové vojáky pomocí inzerátů na internetu

Proruští vojenští blogeři nicméně soukromé dárcovství označují za klíč k vítězství a burcují své stoupence, aby na armádu věnovali peníze či vybavení. „Naši kluci umírají, protože jim chybí termovize, zatímco Západ zásobuje Ukrajinu“ rozohnil se na Telegramu bloger s přezdívkou Strážce Z. Populární armádní bloger pak na platformě dodal, že „interakce armády a občanské společnosti je zásadní“, přestože sklady „ministerstva obrany jsou jistě napěchované nejrůznějšími potřebnými věcmi“.

Proruští vojáci nosí své věci v igelitkách

Zjevně naléhavá potřeba ruské armády po zdravotním materiálu i technice podle NYT vedla některé Rusy k zamyšlení nad tím, jak Kreml naložil s rozpočtem na obranu ve výši čtyř bilionů rublů (1,5 bilionu korun).

„Řeči o nutnosti získání peněz na na bezpilotní letouny a zaměřovače mě nutí si myslet, že naše armáda je vydána napospas osudu. Pojďme však naše muže ujistit, že je neopustíme,“ uvedla na sociální sítí VKontakte koordinátorka pomoci Žana Slobožanová z příhraničního Belgorodu.

Ukradli i spodní prádlo. Ukrajince čekají po návratu vyrabované domovy

Místní skupina dobrovolnic se nedávno dozvěděla, že některé separatistické jednotky na Donbasu jsou tak špatně vybavené, že nosí své věci v plastových taškách. Na svém účtu na Telegramu proto nyní vyzvala dárce k dodání batohů, bot, ponožek, čelovek, zapalovačů, klobouků, cukru či baterií.

Informace o tom, že se ruská armáda na Ukrajině potýká s nedostatkem základního vybavení a špatným zásobováním, se objevují od počátku invaze. Pentagon v březnu upozornil, že ruští okupanti kradou ukrajinské armádě boty a teplé oblečení, neboť v důsledku nevhodného vybavení trpí omrzlinami. Ruští vojáci rovněž kradli jídlo, ale také nábytek či spotřebiče.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...