Rusko hlásí první sestřel GLSDB, Reznikov děkoval z challengeru za tanky

  • 251
Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov z britského tanku Challenger poděkoval Británii za dodávky těchto bojových vozidel. Zveřejnil video, na kterém sedí v jednom z tanků seřazených na poli a se zdviženým palcem děkuje Londýnu. Moskva pak v úterý oznámila, že její protivzdušná obrana poprvé zachytila řízenou střelu GLSDB, kterou vypálila ukrajinská armáda.

„Bylo mi potěšením vyrazit s prvním ukrajinským tankem Challenger 2 na projížďku,“ napsal Reznikov na Twitteru.

Kyjev od konce loňského roku důrazně naléhal na své západní spojence, aby mi poskytli těžkou techniku, a umožnili tak zahájit další protiofenzivu proti Rusku. Ani jedna ze stran od loňského podzimu, kdy Ukrajinci dobyli zpět velkou část svého území na severovýchodě a jihu země, nedosáhla většího územního zisku.

Londýn v lednu jako první oznámil dodávku čtrnácti moderních tanků, načež bojová vozidla slíbilo i Německo. Zároveň povolilo, aby tanky Leopard německé výroby na Ukrajinu reexportovaly i další evropské země.

„Tři tanky Leopard 2A6 darované Portugalskem už dorazily na Ukrajinu. Portugalsko i nadále podporuje ukrajinský odpor proti nelegální invazi Ruska,“ napsalo portugalské ministerstvo obrany na Twitteru.

Na Ukrajinu podle prohlášení německého ministerstva vnitra v pondělí dorazilo také 18 německých tanků Leopard 2 a 40 bojových vozidel pěchoty Marder.

Leopardy 2 na Ukrajinu dodalo už i Německo, skoro dvě desítky

Rusko hlásí zachycení 18 střel z HIMARS

Ruské ministerstvo obrany v úterý oznámilo, že ruská protivzdušná obrana poprvé zachytila řízenou střelu GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb), kterou vypálila ukrajinská armáda.

„Během dne bylo prostředky protivzdušné obrany zachyceno osmnáct střel ze salvových raketometů HIMARS a jedna řízená střela GLSDB,“ uvedl na pravidelném brífinku mluvčí ruského ministerstva Igor Konašenkov.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné v podmínkách války bezprostředně nezávisle ověřit. Rusko opakovaně tvrdí, že jeho protivzdušná obrana je schopná sestřelovat střely z raketometů HIMARS. Řada analytiků to ovšem zpochybňuje.

Ukrajinci zasáhli ruská kasárna v Melitopolu, vojáci vybíhali ven v prádle

Dodávky raket GLSDB, které mají díky doletu až 150 kilometrů schopnost zasahovat cíle hluboko v týlu nepřítele, přislíbily Ukrajině v únoru USA. Tehdy neuvedly, kdy se předání těchto moderních zbraní uskuteční.

Střely GLSDB lze odpalovat ze systémů HIMARS či M270, jimiž ukrajinská armáda v počtu několika desítek kusů disponuje už od loňského roku. Ukrajina do nich měla až dosud k dispozici pouze střely s dosahem asi 80 kilometrů.

V boji dosud neotestované střely GLSDB, které dosahují delšího doletu pomocí přídavných křídel, vyvinul americký Boeing ve spolupráci se švédským koncernem SAAB. Jejich výhodou je relativně nízká cena 40 000 dolarů (asi 873 tisíc korun), nevýhodou naopak nižší rychlost, která střely činí zranitelnější vůči protivzdušné obraně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video