Příbuzní vězněných obránců Azovstalu demonstrovali v Kyjevě. Ze zavraždění desítek válečných zajatců v Olenivce obvinili Rusko a Putina. (4. srpna2022) | foto: Profimedia.cz

Absolutní zlo, líčí Olenivku přeživší. Mučení a vraždy patří k denní rutině

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Křik trpících válečných zajatců, cely narvané k prasknutí, nelidské podmínky, ponižování, týrání hladem i žízní, žádná komunikace s vnějším světem a vraždy na denním pořádku. Tak přeživší popisují nechvalně známou věznici Olenivka v okupované Doněcké oblasti, kde na konci července přišlo v ruském zajetí o život na pět desítek ukrajinských vojáků.

„Mluvíme o absolutním zlu. Nepochybuji, že Rusové ukrajinské zajatce zabili záměrně,“ líčí pětačtyřicetiletá Anna Voroševová, která v Olenivce strávila sto dní. V polovině března ji zadrželi proruští separatisté, když se snažila dovézt humanitární pomoc do obleženého Mariupolu.

Zatímco Rusko tvrdí, že třiapadesát zajatců přišlo 29. července v Olenivce o život poté, co jednu z budov zasáhla raketa vypálená ukrajinskou armádou, satelitní fotografie podle analytiků spíše naznačují, že objekt zničila silná bomba odpálená zevnitř. Oběťmi byli příslušníci pluku Azov, kteří do květnové kapitulace bránili mariupolskou ocelárnu Azovstal.

„Rusko nechtělo, aby zůstali naživu. Jsem si jistá, že někteří z těch ,zabitých‘ byli mrtvolami už před explozí. Byl to pohodlný způsob, jak se zbavit zajatců umučených k smrti,“ myslí si Voroševová, která s dalšími vězeňkyněmi sdílela celu nedaleko místa, kde se výbuch odehrál.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue