Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Kyjev zablokoval ruské sociální sítě, Porošenka viní z cenzury

  • 90
Ukrajina se rozhodla zablokovat ruské sociální sítě. Podle Kyjeva byly zneužívány Moskvou k dezinformačním kampaním. Mezi blokovanými stránkami jsou i ruské sociální sítě VKontakte a Odnoklassniki, vyhledávač Yandex či server elektronické pošty Mail.ru.

Tyto stránky byly až do počátku tohoto týdne jednou z klíčových částí ukrajinského internetu. Válka neválka. Kdyby se sečetli všichni jejich uživatelé dohromady, překročí to počet obyvatel čtyřicetimilionové Ukrajiny.

Prezident Petro Porošenko je však teď svým dekretem zablokoval. Do doby, než Rusové přestanou okupovat část Ukrajiny. „Hned jak poslední ruský voják opustí ukrajinské území, jsme připraveni sankce přehodnotit,“ uvedl Porošenko.

„Ruské tajné služby vedou hybridní válku proti ukrajinskému obyvatelstvu, v níž ke svým speciálním informačním operacím zneužívají internetové sítě VKontakte, Odnoklassniki, Mail.ru a další,“ rozvedla ukrajinská tajná služba SBU zdůvodnění zákazu. „SBU registruje přes tyto internetové sítě neustálé šíření protiukrajinských výzev k radikálním protestům s použitím zbraní,“ uvedla kyjevská tajná služba.

Po tři roky nevyhlášené války s Ruskem fungovaly ruské sítě, z nichž třeba VKontakte by se dala označit za obdobu Facebooku, na Ukrajině bez problémů a na ukrajinském trhu vydělávaly miliardy dolarů.

Zákaz půjde obejít

Důvodem, proč byl dekret vydán právě teď, mohou být nedávné proruské násilnosti v době oslav Dne vítězství 9. května, které se odehrály na mnoha místech Ukrajiny. I ty byly často svolávány a organizovány právě prostřednictvím ruských sociálních sítí.

V minulosti však ruské sociální sítě naopak Ukrajině několikrát významně posloužily. Například když se hledaly důkazy ruského podílu na sestřelení malajsisksého boeingu nad východní Ukrajinou v létě roku 2014 nebo známky účasti ruských vojáků v bojích na straně doněckých separatistů. Jedním z hlavních důkazů byly v obou případech fotografie ruských vojáků, jimiž se pochlubili na ruských sociálních sítích.

Krok prezidenta Petra Porošenka je dalším rozhodnutím, jež má omezit ruskou informační převahu v ukrajinském prostoru. Ta Kremlu, kontrolujícímu většinu ruských médií, umožňuje šířit na Ukrajině jak svoji propagandu, tak dezinformace. Už před rokem byly proto vyhlášeny sankce proti největším ruským a proruským televizím.

Ukrajinci se podle deníku Ukrajinskaja Pravda dělí na dvě poloviny. Jedna říká, že vláda v Kyjevu měla něco takového udělat už dávno, ale druhá to bere jako omezení svobod a přípravu na celkové zavedení cenzury. „Je to další příklad toho, že prezident Porošenko se neoprávněně pokouší chopit se kontroly nad veřejnou debatou na Ukrajině,“ uvádí Tanya Cooperová z pobočky Human Rights Watch.

Mnozí Ukrajinci také tvrdí, že zákaz půjde technicky poměrně snadno obejít a že v praxi bude část Ukrajinců ruské internetové sítě využívat dál.

„V této fázi existují vážné pochybnosti, že zákaz bude zcela naplněn,“ uvedl pro MF DNES Michail Iljašev z kyjevské advokátní kanceláře Iljašev & Partners. Podle něho se ruské firmy budou proti zákazu bránit také soudní cestou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video