ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Narozena v Rusku, Kyjevské oblasti. Moskva rozdává pasy na dobytých územích

  • 184
Na sociálních sítích koluje fotografie ruského pasu, který uvádí jako místo narození „Kyjevská oblast, Rusko“. Jestli ruské úřady skutečně vydávají dokumenty s označením ukrajinského regionu jako součástí Ruska, nelze ověřit. Podle fotografie měl být pas vydán letos.

Pas, který se šíří zejména na Twitteru, podle fotografie patří ženě narozené v roce 1992 v Kyjevské oblasti. Ruská federace v pasech uvádí většinu údajů v azbuce, zemi narození ale píše v latince. Místo Ukrajiny, které je Kyjevská oblast součástí, je na sdílené fotce jako rodná země označené Rusko. Pravost dokumentu nelze ověřit, stejně tak jeho možný původ.

Na dokumentech se navíc udává stát, ve kterém se člověk narodil, a to vzhledem k danému roku. Na území bývalého Sovětského svazu tak mají lidé běžně v pasu napsáno například SSSR (Sovětský svaz). Podle fotografie se ale majitelka pasu narodila v roce 1992, tedy rok po vyhlášení ukrajinské nezávislosti.

Pas se začal na Twitteru šířit dva týdny poté, kdy ruské okupační úřady na jihu Ukrajiny ve městech Cherson a Melitopol začaly tamním obyvatelům vydávat ruské pasy. Ruská agentura TASS uvedla, že si o pasy požádalo několik tisíc lidí, informaci ale nebylo možné ověřit.

Pasovou politiku tehdy ukrajinské ministerstvo zahraničí kritizovalo. Kyjev upozorňoval na to, že pasy vydávané Ruskem budou stejně právně neplatné. Rusko navíc nevydávalo pasy v okupovaných oblastech poprvé. Učinilo tak i v roce 2014 před anexí Krymu. Když ukrajinští občané získají ruské pasy, může Moskva argumentovat, že na území přijíždí chránit vlastní občany. Ukrajincům na dobytých územích ke všemu stejně Rusové dost často odebírají jejich původní ukrajinské doklady.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video