Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Život na Ukrajině je po příchodu ruských vojsk lepší, tvrdí propaganda

  14:28
Ruské jednotky v okupovaných oblastech vyhrožují novinářům a požadují po nich, aby šířili zprávy tak, jak je vidí Kreml. Ti kdo odmítnou, musejí činnost ukončit. Součástí strategie s cílem nahradit ukrajinská média prokremelskou informační mašinérií je obsazování vysílačů, vypínání ukrajinských zpravodajských pořadů v oblastech okupovaných Rusy a jejich nahrazování ruskými.

Zničený tank a poškozený bytový dům z těžkých bojů jsou vidět v oblasti kontrolované separatistickými silami podporovanými Ruskem v Mariupolu. (26. dubna 2022) | foto: AP

Podle státní služby pro speciální komunikaci a informační ochranu Ukrajiny využívají Rusové osm stanic pro vysílání „propagandy a dezinformací“ pro obyvatele jižní Ukrajiny.

Serhij Staruško a jeho kolegové jednoho dne začátkem března zrovna končili ranní redakční poradu, když před sídlo jejich regionální mediální společnosti přijela ruská vojenská vozidla. Během několika minut vojáci vtrhli do třípatrové budovy v nyní okupovaném ukrajinském přístavním městě Berďansk, napsala na svých internetových stránkách britská BBC. Rusové asi 50 zaměstnanců drželi pět hodin jako rukojmí. Stali se obětí boje o to, kdo kontroluje tok informací.

V Berďansku musel Serhij Staruško lhát před kamerou a oznámit, že vyhlašuje válku takzvaným „ukrajinským nacionalistům“. Rusové mu vyhrožovali, že jeho prohlášení zveřejní na internetu, pokud odmítne spolupracovat.

Putinův moderátor se navážel do Čechů jako podporovatelů nacistů

„Všude byli ozbrojenci, bylo jich několik desítek a myslím že takových pět nebo šest bylo z (ruské tajné služby) FSB. Řekli, že nyní je to Rusko a že jestli chceme žít, budeme muset spolupracovat,“ říká Serhij, kterému se z Berďansku podařilo dostat. „Spolupráce“ pro něj a pro jeho kolegy znamenala prozradit kontakty na berďanské proukrajinské aktivisty i vojáky a vysílat proruskou propagandu.

Nešlo o plané výhrůžky. „Odvedli mě do vedlejší místnosti. Začali mě kopat a dlaněmi bít do hlavy, hrudníku a nohou tak, abych neměl moc modřin,“ vzpomíná Staruško. „Pak mi jeden z nich vyhrožoval se zbraní v ruce: držel mi ji u hlavy a u genitálií. Ptali se mě, jestli chci zavolat manželce a rozloučit se s ní,“ říká.

Následující den ruské televizní stanice vysílaly video, které podle nich zachycovalo moment ovládnutí stanice – ale ve skutečnosti v době, kdy Rusové přišli s kamerami, byla už budova prázdná. Ruský reportér tvrdil, že armáda musela stanici ovládnout, protože šířila „dezinformace o situaci ve městě“. Šlo o poslední fungující ukrajinskou mediální společnost v Berďansku, vysílání celostátních médií bylo již dříve zablokováno.

Ruské televizní vysílání vymývá mozky

Před ruskou invazí obyvatelé tohoto regionu mohli sledovat desítky ukrajinských celostátních kanálů a několik místních. Pokud nemají příjem satelitního vysílání, mají nyní přístup jen k 24 programům ruské státní televize a televizím vysílajícím ze samozvaných povstaleckých republik na východě Ukrajiny.

„Jsou to samé fake news (falešné zprávy), ani se na to nechci dívat. Vymývají lidem mozky,“ řekla 28letá žena, která stále žije v Berďansku. Sleduje jenom hudební kanál a pokud jde o seriózní zprávy, spoléhá na omezený přístup k internetu.

Televize vysílající z Krymu nově přinášejí zpravodajské pořady pro obyvatele podle Ruska „osvobozených oblastí“ na jihu Ukrajiny. O válce v nich není ani zmínka a reportéři tvrdí, že „život v regionu se s příchodem ruských jednotek zlepšil“ a že „tyto oblasti mají skutečnou šanci dostat se z krize vyvolané ukrajinskými úřady“.

„Toto hraje klíčovou roli v ruské strategii. Protože informační válka je vždy součástí skutečné války,“ říká Natalija Vyhovská z ukrajinského Institutu masové informace.

„Začnou vysílat ruské televize, vyhrožují nezávislým novinářům. Přijdou se zbraněmi do zpravodajských sálů, do jejich domovů, do domů jejich rodičům,“ popsala taktiku ruských okupantů. Stejnou použili i v roce 2014 při anexi Krymu, uvádí organizace Reportéři bez hranic.

Dříve Hitler, nyní Zelenskyj. Češi opět dodávají tanky nacistům, píší Rusové

Rusové se nejen snaží ovládnout vysílání, vytvářejí i podvodný obsah – jak se přesvědčil Mychajlo Kumok, majitel mediální společnosti v jihoukrajinském Melitopolu. Když Rusové ovládli město, pět ozbrojených vojáků zaklepalo u něj na dveře. Zabavili mu laptop a počítač a Mychajla i jeho manželku odvezli na svoji základnu na „pohovor“. Vyptávali se ho, proč jeho mediální skupina označuje Rusy za okupanty. Kumok jim odpověděl, že neví, jak jinak by je měl nazývat. „Začali mluvit o takzvané denacifikaci a já jsem jim odpověděl, že jsem Žid, rusky mluvící Žid - tak proč přišli,“ říká.

Kumok uvádí, že odmítal s Rusy spolupracovat a zveřejňovat jejich propagandu, a tak se rozhodl zavřít jak svoje noviny, tak internetovou stránku. Ale byl v šoku, když viděl, že mezi místními lidmi se šíří falešné noviny se značkou jeho společnosti.

„Ty falešné noviny byly vytištěné příšerně, ale s naším logem. Na titulní stránce byl portrét starostky dosazené Ruskem, malý portrét (ruského prezidenta Vladimira) Putina a fotografie okupantů pomáhajících potřebným,“ popisuje novinář. V jednom z článků se psalo, že ruské úřady sníží ceny za plyn, odepíší všechny dluhy v bankách a dočasně zastaví výběr daní. Jde o nerealistické sliby podobné těm na Krymu z roku 2014, z nichž nakonec nic nebylo.

Kumok si myslí, že podobná propaganda ovlivní některé starší lidi, ale většina bude porovnávat, co se stalo po ruské anexi Krymu a v oblastech pod kontrolou proruských separatistů. „Lidi tady slepě neuvěří ruským médiím. Ze všeho nejdříve se budou ptát sami sebe, jestli se jejich život po příchodu Rusů zlepšil. A život tady se určitě zhoršil - skoro pro každého,“ dodává Kumok.

Záběry z Mariupolu ukazují trosky a mrtvé lidi po útoku ruské armády:

21. dubna 2022

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...