v Rusku začal proces s ukrajinským režisérem Olehem Sencovem. (21. července...

v Rusku začal proces s ukrajinským režisérem Olehem Sencovem. (21. července 2015) | foto: Reuters

Filmového režiséra vymění za vlastizrádce. Rusko a Ukrajina chystají obchod

  • 38
Ukrajinského režiséra Oleha Sencova, odsouzeného v Rusku za údajný terorismus na anektovaném Krymu, přepravily z vězení ve městě Labytnangi za polárním kruhem do Moskvy. Filmař má být součástí možné výměny vězňů s Ukrajinou. Ve čtvrtek to oznámily ruské agentury s odvoláním na nejmenované zdroje.

„Sencova eskortovali z Labytnangi do Moskvy. Je v jedné z věznic v hlavním městě,“ citovala agentura TASS svůj zdroj s tím, že Sencovův advokát Dmitrij Dinze tuto informaci nepotvrdil, ani nepopřel.

Deník Vedomosti dal informaci o přemístění Sencova do moskevské věznice, dosud nepotvrzenou vězeňskou správou, do souvislosti se středečním rozhodnutím kyjevského soudu podmínečně propustit z vazby novináře Kyryla Vyšynského.  

Šéfredaktora agentury RIA Novosti zadržela ukrajinská policie loni v květnu a prokuratura ho následně obvinila z vlastizrady. Té se podle obvinění dopustil spiknutím s Ruskem a podporou samozvaných lidových republik vyhlášených na separatistickém východě Ukrajiny. Hrozí mu za to až 15 let vězení. Ze soudní síně ale mohl odejít domů. 

Výměnu navrhl ukrajinský prezident

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý měsíc navrhl vyměnit Vyšynského za Sencova, odsouzeného v Rusku k 20 letům vězení.

Vyšynskyj, který používá i ruský přepis svého jména Vyšinskij, svou výměnu za Sencova původně odmítl s tím, že se chce u soudu očistit. Později ale ukrajinská generální prokuratura zveřejnila novinářův souhlas s výměnou.

Sacharovovu cenu za svobodu myšlení získal ukrajinský režisér Sencov

Sencova ruský soud poslal do vězení před třemi lety za to, že v roce 2014 v krymském Simferopolu spolu s několika spolupachateli údajně zapálil kanceláře hlavní ruské vládní strany Jednotné Rusko a podílel se na přípravě pumového útoku proti pomníku Vladimira Lenina.

Sencov „byl uznán vinným z vytvoření teroristického uskupení, které vedl, ze dvou teroristických útoků a přípravy dalšího teroristického aktu, z pokusu o získání výbušnin, nezákonného držení palné zbraně a nábojů organizovanou skupinou“, uvedla tehdy agentura Interfax. Sencov vše popírá.

Hromadná výměna vězňů

Kyjev a Moskva jednají o případné výměně několika desítek lidí vězněných či zadržovaných v obou zemích, která by se mohla uskutečnit už v příštích dnech. Nicméně kolem této výměny přetrvávají nejasnosti.

Ukrajina chce, aby Rusko vedle dalších uvězněných Ukrajinců propustilo i 24 námořníků zajatých loni v listopadu u Kerčského průlivu za nezákonné překročení ruských hranic. Kyjev na incident hledí jako na akt ozbrojené agrese.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video