Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejprve smlouvy, pak hranice. Rusko sankce očekává, plyn nezastaví

  7:29aktualizováno  11:33
Rusko oznámilo, že o otázkách, jako je vymezení přesných hranic povstaleckých republik na území Ukrajiny, bude možné jednat později. Nejprve ratifikovalo smlouvy o spolupráci, které s nimi v pondělí podepsal prezident Vladimir Putin. Reakce Západu je podle Moskvy očekávaná, je prý na sankce zvyklé. V dodávkách zemního plynu na světové trhy bude pokračovat.

„Nechme naše zákonodárce, aby dnes sehráli svou roli a nechme proběhnout právní proces (ratifikaci dohody),“ odpověděla mluvčí ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová v úterý na otázku, jaké hranice obou povstaleckých republik vlastně Rusko uznává. 

„V ruském rozhodnutí uznat suverenitu těchto republik nejsou žádné emoce, ale Západ zjevně postrádá jakoukoliv empatii a pochopení podstaty problému,“ dodala mluvčí. 

Ruský senátor Andrej Klimov už dříve uvedl, že Moskva uzná nezávislost dvou povstaleckých republik ve východoukrajinském Donbasu v jejich současných hranicích. Povstalci přitom vznášejí nárok i na další území na východě Ukrajiny, která momentálně nekontrolují.

Šéf výboru ruské Dumy pro záležitosti SNS Leonid Kalašnikov nicméně v úterý ráno prohlásil, že obě separatistické republiky budou nejspíše uznány v původních hranicích Doněcké a Luhanské oblasti. 

„Způsob jakým budou tyto hranice obnoveny, není v této dohodě stanoven. Co s tím udělá DLR a LPR, není v naší kompetenci,“ řekl.

Lidé evakuování z Doněcké oblasti sledují v Rostovu na Donu projev ruského prezidenta Vladimira Putina. (21. února 2022)

Putin v pondělí uznal nezávislost takzvané Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Státní duma v úterý ratifikovala smlouvy o přátelství s oběma oblastmi. Prezident zároveň již v pondělí večer nařídil armádě, aby v obou separatistických regionech zahájila „mírovou misi“.

Reakce Západu na ruské uznání nezávislosti separatistických republik je podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova očekávaná.

„Rusko na ekonomické postihy zvyklé. Víme, že Západ uvalí na Rusko sankce v každém případě, ať už s příčinou, nebo bez ní,“ řekl Lavrov. Západ si prý podle něj v posledních několika desetiletích zvykl „svádět všechny problémy na Ruskou federaci a ze všeho vinit Moskvu“.

Stále jsme připraveni jednat, vzkázala Moskva

„Uznání nezávislosti Luhansku a Doněcku a ratifikace dohod o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci by měly zastavit masakr, smrt našich občanů a krajanů, kteří tam žijí,“ řekl agentuře TASS v úterý mluvčí ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin.

„Rusko dlouho usilovalo o implementaci Minských dohod, ale Kyjev je přeškrtl zahájením ostřelování civilistů na Donbasu. Spojené státy mají zájem na tom, aby tento konflikt trval. Evropské země bohužel nedokázaly tato témata ovlivnit,“ dodal Volodin.

Členové Rady bezpečnosti OSN odsoudili kroky Ruska, Čína žádá zdrženlivost

Zacharovová v úterý také prohlásila, že Moskva je stále připravena k jednání s Washingtonem, rozhodnutí Ruska uznat nezávislost povstaleckých republik prý nemá vliv na jeho připravenost k dialogu. Podle agentury TASS tak reagovala na dotaz, zda poslední kroky Moskvy nějak dopadnou na plánované jednání ministrů zahraničí Ruska a USA.

Stanice CNN v noci na úterý uvedla, že šéf americké diplomacie plánovanou čtvrteční schůzku se svým ruským protějškem zatím nezrušil.

Ministři zahraničí obou zemí plánují setkání v některé z evropských zemí, Washington pro účast svého zástupce stanovil podmínku, že Moskva do té doby na sousední zemi nezaútočí. Představitelé americké administrativy CNN řekli, že budou pozorně sledovat další kroky Ruska.

Ukrajina hlásí mrtvé a raněné

Svědci, na které se odvolává stanice Rádio svobodná Evropa v noci na úterek uvedli, že jednotky ruské armády vstoupily na území povstaleckých republik v Donbasu a zamířily k linii dotyku, která povstalce dělí od ukrajinských vládních sil a v posledních dnech se stala epicentrem geopolitické krize kolem Ukrajiny. 

Podle agentury Reuters byly na okraji Doněcka, který je baštou proruských separatistů, vidět kolony neoznačených vojenských vozidel včetně tanků.

Samozvané separatistické republiky na Donbasu

Kyjev v úterý oznámil, že za posledních 24 hodin při ostřelování ze strany proruských separatistů přišli o život dva ukrajinští vojáci a dalších dvanáct bylo zraněno. Ukrajinská armáda na Facebooku uvedla, že za poslední den zaznamenala 84 případů ostřelování. Separatisté podle ní zahájili pomocí těžkého dělostřelectva palbu na 40 osad podél frontové linie.

Představitel separatistické Doněcké lidové republiky pak podle agentury Reuters obvinil „ukrajinské sabotéry“ ze smrti tří civilistů, které podle něj zabila nálož umístěná u silnice mezi městy Doněckem a Horlivkou.

Úřady Doněcké lidové republiky v úterý uvedly, že ukrajinské ozbrojené síly za posledních 24 hodin ostřelovaly jejich region 55krát. 

Kyjev opakovaně odmítá obviňování z toho, že by v posledních dnech zesiloval násilí, případně přímo plánoval útok na separatistické regiony. Ukrajinská strana uvádí, že vzbouřenecké oblasti a Rusko, které má u ukrajinských hranic desetitisíce vojáků, jen uměle vytvářejí záminku k ruské vojenské invazi na Ukrajinu.

Doněcká a Luhanská oblast leží na samém východě Ukrajiny a dohromady mají zhruba 53 tisíc kilometrů čtverečních, což odpovídá asi 70 procentům rozlohy Česka. Proruští separatisté ovládají přibližně třetinu tohoto území. Zbytek včetně strategicky významného přístavního města Mariupol je pod kontrolou ukrajinských vládních sil.

Import zemního plynu do Evropy

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...