Maskovaný policista v dějišti ekonomického fóra v Davosu

Maskovaný policista v dějišti ekonomického fóra v Davosu | foto: Reuters

Policie odhalila v Davosu dva ruské špiony, vydávali se za instalatéry

  • 193
Policie ve švýcarském Davosu, který je aktuálně dějištěm Světového ekonomického fóra, odhalila v srpnu dva údajné ruské špiony. Vydávali se za instalatéry, ale měli u sebe diplomatické pasy. Vzbudili tak podezření, že měsíce před schůzkou představitelů světové politiky a ekonomiky prováděli pro ruskou rozvědku přípravné práce.

Mluvčí policie v kantonu Graubünden, kde Davos leží, potvrdila, že strážci pořádku loni v srpnu zkontrolovali pasy dvou ruských občanů. Minimálně jeden z nich o sobě tvrdil, že je instalatér, dodala. 

Policisty zarazilo, že v Davosu, který patří mezi drahá letoviska, ruští řemeslníci plánují zůstat tři týdny. Navíc měli oba diplomatický pas, ve Švýcarsku však akreditováni nebyli.

Tiskový atašé ruského velvyslanectví v Bernu k tomu řekl, že i „mimo ruské ministerstvo zahraničí jsou lidé, kteří dostanou diplomatický pas“. 

Ačkoliv se na tyto muže nevztahovala diplomatická imunita, dožadovali se podle švýcarského listu Tages Anzeiger zvláštních výsad a ruská strana Švýcarsku vyhrožovala diplomatickými dopady v případě, že by údajní instalatéři byli zatčeni. Policie jim neprokázala nic protizákonného, a tak je jen pozorovala a nechala je ze Švýcarska odjet.

Není jasné, co měli v Davosu za úkol, ale podle zdrojů, na něž se odvolává švýcarský deník, jim šlo o Světové ekonomické fórum. 

Na ně se sjíždějí nejen vlivní politici, ale i prominentní kritici Kremlu, jako je třeba finančník Bill Browder. Ten původně podporoval současného ruského prezidenta Vladimira Putina, v roce 2005 byl ale z Ruska vyhoštěn a tvrdí, že se stal obětí korupčního spiknutí.

Historici znají jméno čtvrtého špeha, který předal SSSR atomovou bombu

Tages Anzeiger uvádí, že v uplynulých letech ruské zpravodajské služby svoje aktivity ve Švýcarsku zesílily. Předloni na jaře například Nizozemsko zadrželo a vypovědělo dva ruské agenty kvůli kyberšpionáži namířené proti švýcarské laboratoři, která testovala mimo jiné nervově paralytickou látku novičok. 

Tu příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU podle vyšetřovatelů použili v Británii při otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Rusové, které tehdy Britové z útoku obvinili, tvrdili, že byli v jihoanglickém Salisbury na výletě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video