Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Temné mraky nad Ruskem. Prokremelský list přiznává tíhu sankcí a kde škodí

  17:22
Zatímco se západní politici a experti přou o to, zda a jak moc na Rusko dopadají uvalené sankce, přímo z Moskvy přišel výmluvný signál. Provládní list Komsomolskaja Pravda připravil pro své čtenáře přehled sankcí rozdělených podle toho, jak tíživé jsou. Zatímco s některými se dá žít, jiné na oblohu přinášejí temné mraky a ty nejhorší mohou Rusy porazit.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Redaktoři Komsomolské pravdy (KP) v pondělním článku přiznávají, že vyznat se ve všech omezeních, které už Západ na jejich zemi uvalil, není snadné. „Balíčky sankcí létají naším směrem téměř denně – z Evropské unie, Spojených států, Kanady, Japonska...,“ píší.

Dohromady je prý restrikcí 11 812. „To je zhruba třikrát víc než v případě našeho nejbližšího konkurenta, Íránu,“ pokračuje list. Uvalené sankce proto prokremelští novináři rozdělili do tří kategorií. Nejtěžší váhou je „Stůj – spadni“, kam spadá především technologický a IT sektor.

Bez mikročipů, jak redakce Rusům připomíná, se dnes neobejde výroba mobilů ani aut. „Jenže tchajwanská společnost TSMC, která obhospodařuje 90 procent světové poptávky, odmítla s Ruskem spolupracovat,“ stěžuje si text.

A doplňuje, že podle domácích expertů bude Rusům trvat zhruba patnáct let, než se naučí vyrábět vlastní moderní polovodiče. A že se příliš nedá spoléhat ani na Čínu, která by mohla zčásti, ale ne úplně, zaplnit díry na ruském trhu.

Vážně ohrožená je také ruská věda. „Naši vědci jsou vylučováni ze seriózních vědeckých projektů, které trvají už léta,“ čílí se Komsomolskaja pravda a podotýká, že Rusové k mezinárodnímu poznání významně přispěli. „Bez jejich pomoci by Velký hadronový urychlovač částic pod záštitou Evropské agentury pro jaderný výzkum jen těžko vznikl,“ míní.

A přestože se prý v Rusku už léta mluví o nutnosti začít zase vyrábět vlastní vědecké náčiní, dosud se tak nestalo. Tamní vědecké ústavy jsou tak závislé na dodávkách vybavení ze zahraničí. Ty jsou nyní zmrazené. „A bez nich je ruská věda odsouzená ke stagnaci,“ varuje KP, podle níž hrozí i opakování černého scénáře z devadesátých let, kdy Rusko zažilo exodus vědců.

Sankce bolí Evropu víc než Rusy, jen válku protahují, kritizuje Orbán

O něco příjemnější pak je druhá kategorie „Obloha potemněla“. Sankce v tomto případě neblaze dopadají například na ruské letecké společnosti. Těm Západ už krátce po začátku invaze zakázal lety nad svým územím. Unie také posléze zatrhla export náhradních dílů letadel a dalšího vybavení do Ruska.

Letadla kvůli sankcím zůstala bez technické podpory a mnozí zahraniční vlastníci žádali své stroje zpět. Ovšem Rusové si s problémem kreativně poradili – letadla nevydali a téměř všechny lodě převedli pod ruskou registraci. Podle KP časem starší letouny nahradí nové, ruské. Do roku 2030 se jich prý má vyrobit na tisíc. Ani ruský provládní deník však nečeká, že by se to dalo stihnout.

Do stejné kategorie KP řadí i pro Rusko výhodnou krizi kolem ropy a plynu. Připomíná, že Evropa je v tomto ohledu na ruských dodávkách z velké části závislá a režim vydělává na rostoucích cenách. Ovšem pokud se Západ rozhodne úplně odstřihnout a najít si zdroje „černého zlata“ jinde, jak má v plánu, pro ruskou ekonomiku to bude tvrdý zásah, obává se deník.

Sankce proti Rusku jsou účinné, říká německá vláda. Opozice si myslí opak

Nervozita redaktorů pak přímo čiší z odstavců o ruské kultuře. Tu svět odmítl hned na několika úrovních. Za Rusy přestaly jezdit hvězdy ze světa, orchestry ruší koncerty a spisovatelé, jako je třeba Stephen King, zakazují vydávání svých knih v Rusku. A naopak na světové festivaly nesmějí ruská díla.

„Obyčejní občané tím zase tak moc netrpí, zemi zatím nehrozí nedostatek dobré literatury ani hudby,“ chlácholí nejdřív čtenáře. Ti si však už nejspíš sami všimli, že v kinech přestali dávat hollywoodské trháky. A i podle KP je právě toto největší ranou pro ruskou kulturu.

Bez peněz za divácky úspěšné filmy z USA je ruská distribuce „nahraná“. „Není zde tolik nových ruských filmů, a ty navíc ne vždy zaplní divácké sály a strhají pokladny,“ přiznává list a dodává, že situace nemá snadné řešení. Jen zavést státní podporu nestačí. Rusové musejí začít natáčet kvalitní filmy, které zaujmou domácí diváky zvyklé na jiný standard.

Rusové po západním zboží smutnit nemusí. Proudí tam z postsovětských zemí

A konečně kategorií, které se Rusové údajně nemusejí obávat, je ta poslední, pojmenovaná „Přežijeme“. Nejmenší problémy jsou údajně v bankovním sektoru, přestože Západ už začátkem invaze odpojil mnohé ruské banky od mezinárodního systému SWIFT, firmy Visa a Mastercard odešly z Ruska a v omezeném režimu funguje i ruská centrální banka.

„Shnilou třešničkou na dortu“ pak je, že se národní banka nedostane ke svým rezervám ve zlatě a zahraničních měnách, uloženým v „nepřátelských“ zemích. Ale podle KP to nevadí, protože některé banky ve SWIFTu stále jsou a některé země přijímají karty vydané v rámci ruského bankovního systému Mir nebo čínského UnionPay. Peníze do země stále tečou a obchod se nezastavil.

Nejviditelnější dopady má na Rusko odchod velkých zahraničích společností, jako je Apple, McDonald’s, IKEA nebo celá škála módních značek. Redaktoři ruského listu však mají za to, že i s tímto se dá žít. Odkazují na takzvaný paralelní import, kdy se zboží západních firem přeprodává do Ruska ze spřátelených zemí, či na nahrazování zmizelých produktů domácími kopiemi.

Coca-Colu má Rusům nahradit běloruská Bela Kola. Dávali ji i telatům

Obávají se však, že – jak už někteří politici naznačili – jednoho dne se „dočasné“ řešení v podobně paralelního importu zruší a Rusko bude umět nahradit všechno, „od iPhonu po citron“.

„Ale zatím je v moderní historii jediná země, která na sobě vyzkoušela takový experiment – Korea (a ne ta, která vyrábí samsungy a auta Kia). Celý svět tento pokus pozoruje už víc než půlstoletí. A ukazuje se, že se Severokorejci stále příliš dobře nemají,“ uvědomuje si list blízký Putinově Kremlu.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

Nebyly unesené. Ukrajinské děti nalezené v Německu přijely se svými rodinami

18. dubna 2024  15:59

Ukrajina původně považovala 161 dětí, které se podařilo nalézt na německém území, za unesené do...

Kromě raket a dronů už sestřelujeme i ukrajinské balony, tvrdí Rusové

18. dubna 2024  15:39

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek podle agentury TASS ohlásilo likvidaci dvacítky ukrajinských...

Babiš mluvil o obludné dohodě k migraci. Eurokomisařka podpořila českou vládu

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno  14:57

Přímý přenos Kvůli migračnímu paktu Evropské unie se ve Sněmovně do vlády pustilo ANO. Předseda opozičního hnutí...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...