Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Fotolia

Rusové se snaží zbavit komplexů ohledně sexu. Zakládají servery, které radí

  • 52
Tělesné slasti jsou v Rusku obklopeny mnoha tabu, jež jsou důsledkem skutečnosti, že se o nich za doby Sovětského svazu nehovořilo anebo hovořit nemohlo. Tato situace však přetrvává i dodnes, a tak stále více sexuologů a psychologů radí lidem, jak se zbavit komplexů kolem sexu, vystupuje v televizních show a píše články do tisku.

V jedné sklepní místnosti v centru Moskvy sedí půltuctu žen obklopených erotickými pomůckami trůnícími na policích. „Studentky“ školy Sex.rf různého věku naslouchají radám Viktorije Jekatěriny Frankové. Tato psycholožka a sexuoložka se je snaží naučit otevřeně hovořit o všech otázkách týkajících se sexu, píše agentura AFP.

„Chci konečně vědět, co znamená uspokojení, co to je radost ze sexu,“ svěřuje se jedna z posluchaček, pětačtyřicetiletá rozvedená žena.

„Cílem našich kurzů není naučit ženy různým sexuálním technikám, ale pomoci jim porozumět psychickým zábranám zakotveným v jejich hlavě,“ vysvětluje lektorka Viktorija Franková.

Přes velkou sexuální svobodu v Rusku tabu přetrvávají, říká Dmitrij Rogozin ze Sociologického ústavu při ruské Akademii věd. Je to podle něho případ homosexuality, která byla v Rusku až do roku 1993 považována za zločin a do roku 1999 za duševní chorobu.

V posledních letech úřady ve jménu tradičních hodnot, obhajovaných jak pravoslavnou církví, tak komunisty, zakázaly průvody gayů a „propagování“ homosexuality mezi dětmi.

Podle Rogozina se rovněž málo mluví o sexu v každodenním životě manželů. „Máme ve zvyku hovořit o neobvyklých nebo skandálních sexuálních praktikách, ale o harmonických sexuálních vztazích mezi manželi po 20 letech společného soužití se nemluví nikdy,“ zdůrazňuje Rogozin.

Sex je pouze k reprodukci

Ruská společnost je poznamenaná velmi přísným oficiálním postojem k sexu za sovětské éry, ovlivněným zejména „dvanácti sexuálními doporučeními proletariátu“, která v roce 1924 publikoval psychiatr Aron Zalkind hlásající „revoluční asketismus“.

Sovětské úřady prosazovaly myšlenku, že sexuální akt slouží pouze k reprodukci, uvádí socioložka Jelena Kočkinová. „Proto se o sexualitě nemluvilo ani v rodině, ani ve škole,“ říká.

Čekání na konec putinismu. Mladí Rusové zvedají hlavu a sabotují volby

Scénka z počátku období přestavby se stala symbolem této ostýchavosti, velmi vzdálené realitě ložnic. Při talk show vysílené v roce 1986 v SSSR a ve Spojených státech se jedna Američanka ptala Rusky, jestli se na reklamě v její zemi objevuje sexuální tématika. „U nás sex neexistuje a jsme zásadně proti tomu,“ odpověděla Ruska. Další Ruska se připojila: „Sex u nás je, ale nemáme reklamu!“

„Dříve jsme se tvářili, že sex neexistuje, a pak ho najednou bylo příliš. A to tolik, že z něho lidé byli vystrašení, vyvolával znechucení a odmítnutí,“ prohlašuje Jelena Rydkinová.

Zábavný sex

Zakladatelka populárního serveru sexuální výchovy Taťjana Dmitrijevová ujišťuje, že chce mezi Rusy propagovat sex, který není nudný. Pravidelně v Moskvě pořádá prodeje erotických pomůcek a odhaluje i praktiky sadomasochismu.

Jestliže se současná ruská společnosti více zajímá o sexualitu, je to podle Rogozina také z důvodu stále větších omezení prosazovaných za 20 let vlády Vladimira Putina v médiích a na internetu.

„Omezení svobody vyjadřování v jiných oblastech vedlo lidi k tomu, že se obracejí k intimní sféře. Dnes lidé raději mluví o sexu než o politice,“ vysvětluje.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video