Ruský podnikatel Ilja Sačkov, zakladatel počítačové firmy Group-IB, na panelové...

Ruský podnikatel Ilja Sačkov, zakladatel počítačové firmy Group-IB, na panelové diskuzi s IT specialisty v ruském Innopolis. (9. července 2020) | foto: Profimedia.cz

Obviněný podnikatel žádá Putina o domácí vězení. Nejsem zrádce, říká

  • 8
Ruský podnikatel Ilja Sačkov, který je ve vazbě kvůli obvinění z vlastizrady, požádal ruského prezidenta Putina o domácí vězení. Zakladatele počítačové firmy Group-IB zatkla tajná služba FSB na konci září kvůli obvinění z vyzrazení informací obsahujících státní tajemství. Od té doby čeká na soud ve vazbě.

Ruská média informovala o tom, že okresní soud Sačkovovi prodloužil vazbu o tři měsíce do 28. února 2022.

Pětatřicetiletý podnikatel obvinění z vlastizrady znovu odmítl v prohlášení, které zveřejnil ruský Forbes. Svůj případ přirovnal ke kauze židovského důstojníka Alfreda Dreyfuse, který byl koncem 19. století ve Francii křivě obviněn a odsouzen za špionáž pro Německo.

„Nejsem zrádce, špion ani přeběhlík. Jsem ruský inženýr. Svou prací jsem opakovaně prokázal svou loajalitu a přínos pro vlast,“ uvedl Sačkov v prohlášení, které ruskému Forbesu poskytl jeho právník Sergej Afanasjev.

„Žádám svého prezidenta Vladimira Vladimiroviče Putina, aby mi umožnil strávit dobu vyšetřování v domácím vězení s maximálními omezeními,“ řekl podnikatel v prohlášení. Na otázku, zda Putin takovou žádost obdržel, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odpověděl: „Nic o tom nevím.“

Soud na Krymu poslal na dvanáct let do vězení seniorku. Za vlastizradu

Ljudmila Sačkovová, matka zadržovaného zakladatele počítačové firmy, již dříve napsala otevřený dopis Putinovi s prosbou o osvobození syna, kterého označila za „oddaného vlastence“. Mluvčí Kremlu tehdy prohlásil, že dopis se nedostal k prezidentově administrativě a je záležitostí soudu.

Celý případ je nyní utajen, jejich detaily se v podobných případech v Rusku zveřejňují pouze zřídka. Za vlastizradu hrozí v Rusku až 20 let vězení.

Společnost Group-IB se zabývá například odhalováním kybernetických zločinů a online podvodů. Mezi její mezinárodní zákazníky patří banky, energetické společnosti, telekomunikační firmy nebo Interpol.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video