Ruští zaměstnanci točí videa na podporu Putina, oslavně skandují a zpívají

  • 217
Na ruských sociálních sítích se šíří video pracovníků online supermarketu Sima-Land, jak zvesela vyjadřují podporu prezidentu Vladimiru Putinovi. Podobné akce uspořádaly i jiné podniky. Zaměstnanci přiznávají, že často neznají skutečný účel takovýchto představení. V Rusku v poslední době proběhlo několik protiputinovských demonstrací.

Video zobrazuje dav lidí, kteří jdou v řadách za sebou a radostně mávají ruskými vlajkami. Následně svými těly zformují nápis „Putin je náš prezident“. Video končí záběry dotyčných, kterak křičí slogany na podporu šéfa Kremlu.

Neoficiální videa pořízená účastníky akce ovšem ukazují menší entuziasmus. Zaměstnanci rozpačitě stojí na místě a pozorují, jak v předních řadách skanduje skupinka lidí.

Video se objevilo v době, kdy se v Rusku konají rozsáhlé protesty na podporu nejznámějšího Putinova kritika, opozičního lídra Andreje Navalného, zatčeného po návratu z Německa, kde se léčil z údajné otravy novičokem. Ruská policie proti demonstrantům tvrdě zasáhla.

Navalného tým nehodlá v protestech přestat, podporovatele nicméně vyzývá ke změně taktiky, aby je policie nezadržela. Demonstranti se na Valentýna mají shromáždit na dvorcích svých domů, rozsvítit své mobily či svíčky a vytvořit světelná srdce, která by fotografové z horních pater mohli vyfotit a zveřejnit na sociálních sítích.

Majitel firmy Sima-Land Andrej Simanovskyj odmítá, že by vyjadřování podpory Putinovi mělo s protesty nějakou spojitost. Místnímu serveru E1.ru řekl, že „jednoduše chtěl“ nahrát video.

Zaměstnanci pod podmínkou anonymity sdělili ruským médiím, že vedení požádalo o zapojení do představení šest tisíc z nich, aniž by jim sdělilo bližší detaily. Vzhledem k firemní kultuře věděli, že se bude jednat o vlasteneckou akci, nečekali však, že se bude provolávat sláva Putinovi. Jeden pracovník uvedl, že odmítnutí účasti by bylo považováno za zanedbání pracovní směny, které může být trestáno pokutou i propuštěním.

Podle serveru The Moscow Times ráno ve firmě běžně začíná pouštěním státní hymny. Zaměstnanci musí vstát a projevit úctu. Firma pořádá přednášky a kulturní akce, kterých se účastní kremelští prominenti, známí svou podporou Putinovi.

Vracíme se do SSSR. Rusy zaskočila brutalita policejního zákroku

Zaměstnanci se už předtím objevili v jiném videu, na němž ve vojenských uniformách tančí na ruskou vlasteneckou popovou píseň. Kritici na sociálních sítích ironicky přirovnávali klip k severokorejské přehlídce.

I další podniky zveřejnily oslavné písně a tance na adresu ruského prezidenta. Ve městě Barnaul pracovníci azbestové továrny prezidentovi zazpívali. „Tohle je naše země, náš občanský postoj a naše volba,“ stojí pod příspěvkem na Instagramu.

Барнаульский завод АТИ снял патриотический клип в поддержку национальной политики Владимира Владимировича Путина.

Это наша страна, наша гражданская позиция и наш выбор!

#ПутинНашПрезидент #Мойпрезидент #Нашпрезидент #Барнаул #Барнаул22

4. února 2021 v 11:33, příspěvek archivován: 10. února 2021 v 13:18

Kreml tvrdí, že s videi nemá nic společného. Studenti práv v Moskvě ovšem tvrdí něco jiného. Podle stanice Rádio Svobodná Evropa obdrželi emaily nabízející padesáti z nich šanci participovat na televizní akci „na podporu naší země jako vůdce v boji s covidem“. Nabídka obsahovala i možnost setkat se s poslanci Státní dumy, která událost spoluorganizovala.

Když studenti přišli do moskevského hotelu, zjistili, že natáčené video nemá s koronavirovou situací vůbec co do činění. Jejich úkolem bylo mávat ruskými vlajkami a křičet proputinovská hesla.

Stanice Rádio Svobodná Evropa poukazuje, že zatímco policie rozhání demonstranty podporujícího Navalného s tím, že nedodržují koronavirová omezení, ve videích jsou lidé namačkaní na sobě. Podle E1.ru úřady zahájily vyšetřování Sima-Landu za neoznámení konání veřejného shromáždění v dostatečném předstihu.  


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video