Ruský opoziční předák Alexej Navalný otevřel v Petrohradu kancelář svého volebního štábu

Ruský opoziční předák Alexej Navalný otevřel v Petrohradu kancelář svého volebního štábu | foto: Reuters

Evropský soud nakázal Rusku odškodnit Navalného za procesní vady

  • 72
Evropský soud pro lidská práva nařídil v úterý Rusku, aby vyplatilo opozičníkovi Alexeji Navalnému a jeho bratru Olegovi přibližně 76 tisíc eur (asi dva miliony korun) jako úhradu soudních nákladů a odškodnění za porušení práva na spravedlivý proces. Soud zároveň neshledal ruský proces politickým, našel v něm však procesní pochybení.

Ruské ministerstvo spravedlnosti i tak vyjádřilo s verdiktem nespokojenost a nevyloučilo, že se během tříměsíční lhůty odvolá. Podle Moskvy k žádným pochybením během soudu nedošlo. Rozsudek tak ještě není pravomocný.

Advokáti bratří Navalných se naopak na základě rozhodnutí štrasburského soudu hodlají domáhat přehodnocení celého případu a propuštění Olega Navalného na svobodu.

Moskevský soud v prosinci 2014 za zpronevěru v ruské pobočce francouzské kosmetické firmy Yves Rocher odsoudil bratry shodně k 3,5 letům: Alexeje podmíněně, Olega nepodmíněně. Tyto tresty ponechal ruský odvolací soud v platnosti.

Alexej Navalnyj byl odsouzen k pětiletému podmíněnému trestu také za údajné zpronevěry u ruské firmy Kirovles. Ačkoliv štrasburský soud loni vyhověl Navalného žalobě i v tomto případě a přiznal mu odškodnění, ruský soud jej v opakovaném procesu znovu odsoudil ke stejnému trestu.

Opozičník považuje všechny procesy a tresty za vykonstruované – tvrdí, že se ho tak snaží Kreml umlčet. Kvůli vyměřenému trestu se podle úřadů nesmí v březnu 2018 zúčastnit prezidentských voleb.

Navalnyj podle předsedkyně ústřední volební komise Elly Pamfilovové bude moci kandidovat až po roce 2028. „Má ještě celý život před sebou,“ dodala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue