Šéfredaktora nezávislého investigativního webu The Insider Roman Dobrochotov....

Šéfredaktora nezávislého investigativního webu The Insider Roman Dobrochotov. (21. května 2021) | foto: Profimedia.cz

Ruská policie provedla razii u investigativního novináře, má nálepku agenta

  • 131
Ruská policie provedla domovní prohlídku u šéfredaktora nezávislého investigativního webu The Insider, který úřady minulý týden zařadily na seznam takzvaných zahraničních agentů. Informoval o tom sám šéfredaktor Roman Dobrochotov. Po výslechu novináře propustili na svobodu. Podle spolupracovníků novináře je zákrok součástí tažení proti médiím kritickým vůči Kremlu.

„Patrně je u mě prohlídka. Klepe policie,“ napsal na Twitteru Dobrochotov, jenž se podle jednoho ze svých kolegů ve středu chystal opustit Rusko.

Policisté během prohlídky zabavili novinářův cestovní pas, telefon, laptop a tablet, napsal později zpravodajský web Meduza. 

Podle serveru OVD-Info, který se specializuje na policejní zákroky, policie provedla prohlídku také u Dobrochotových rodičů. OVD-info dále uvedl, že se na jeho telefonní linku obrátila Dobrochotova manželka a nahlásila policejní zásah, poté se hovor přerušil a telefon byl nedostupný.

Meduza dále píše, že by razie mohla souviset s případem údajné pomluvy, který vyšetřuje ruská policie. 

Server The Insider před časem obvinil nizozemského blogera Maxe van der Werffa ze spolupráce s ruskou bezpečnostní službou a napsal, že bloger dostal peníze od ruského ministerstva obrany za šíření informací o sestřelení civilního boeingu nad ukrajinským Donbasem v roce 2014. 

Nizozemec se poté obrátil na ruskou policii s žádostí, aby se podle něj falešným obviněním v textu zabývala. Podle Dobrochotovy právničky policie vede šéfredaktora serveru The Insider v tomto případu jako svědka.

„Zatím v případu figuruji jako svědek,“ řekl novinářům po výslechu Dobrochotov. „Samozřejmě, že cílem výslechu nebyla obrana zájmů nizozemského blogera, ale snaha zastavit novinářské vyšetřování, které vedu jako novinář The Insider,“ dodal podle listu Kommersant.

Opoziční aktivisté, nezávislí novináři a ochránci lidských práv čelí v Rusku v poslední době zvýšenému tlaku úřadů. 

Děje se tak před zářijovými parlamentními volbami, které jsou považovány za důležitou součást snahy prezidenta Vladimira Putina o upevnění moci před prezidentskými volbami v roce 2024, poznamenala AP.

Jeden „zahraniční agent“ za druhým

V posledních měsících úřady označily několik nezávislých médií a novinářů za takzvané zahraniční agenty, což je termín z éry Sovětského svazu, který má hanlivý podtext. Zařazení na seznam „zahraničních agentů“ s sebou navíc nese další vládní kontrolu. 

Úřady toto označení používají pro nevládní organizace, média či jednotlivce financované ze zahraničí, kteří podle úřadů vyvíjejí politickou činnost. Na seznamu se nedávno ocitl The Insider a před ním také například nezávislé zpravodajské servery VTimes nebo Meduza.

Bývalého šéfa ruské opozice zatkli v letadle do Polska, razie proběhly i u dalších

The Insider patří ke známým ruským investigativním médiím, které se zaměřují na korupci ve státní sféře. 

Společně s podobně zaměřeným serverem Bellingcat pracoval na několika Kremlu nepříjemných případech. Jedním z nich bylo vyšetřování otravy ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. 

Vězněný kritik Kremlu tvrdí, že šlo o pokus o jeho zabití, za nímž stojí ruský prezident Vladimir Putin. Kreml obvinění popírá a zpochybňuje i samotnou otravu.

Tento týden úřady zablokovaly pět desítek webových stránek spojených s Navalným. V červnu moskevský soud vyhověl žádosti ruské prokuratury a označil fondy a štáby spojené s tímto opozičníkem za extremistické organizace. Verdiktem vstoupil zároveň v platnost zákaz jejich činnosti.

 Navalného blízká spolupracovnice a právnička Ljubov Sobolová ve středu uvedla, že cenzurní úřad Roskomnadzor požaduje po sociální síti Twitter, aby zrušila její účet.

Rusko zatýká kritiky režimu. Na mušce má spolupracovníky Navalného: 

21. dubna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue