Rusko zpochybňuje americký mírový plán, podle něj odporuje rezolucím OSN

  • 83
Rusko zpochybnilo proveditelnost amerického mírového plánu pro Blízký východ, který tento týden představil americký prezident Donald Trump. Plán odporuje některým rezolucím OSN, řekl v neděli mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Plán počítá s nezávislým palestinským státem, ale Jeruzalém označuje za nedělitelné hlavní město Izraele.

„Vidíme reakci Palestinců, vidíme reakci celé řady arabských států, které podpořily Palestince v odmítání plánu. To samozřejmě nutí k úvahám o jeho proveditelnosti,“ řekl v neděli podle ruských tiskových agentur Peskov.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v sobotu pohrozil, že Palestina přeruší veškeré vztahy s Izraelem a Spojenými státy. 

Učinil tak na mimořádné schůzce Ligy arabských států (LAS) věnované americkému mírovému plánu pro Izrael a Palestince. LAS plán Spojených států odmítla.

Trump představil svůj dlouho slibovaný plán pro mír na Blízkém východě v úterý. Podle něj plán obsahuje základy pro „realistické dvoustátní řešení“, tedy vytvoření palestinského státu po boku Izraele. Plán sice počítá s vytvořením nezávislého palestinského státu, zároveň však označuje Jeruzalém za nedělitelné hlavní město Izraele.

Židovský stát by podle Trumpova plánu rovněž anektoval „valnou většinu“ izraelských osad na Západním břehu Jordánu, které většina zemí považuje podle mezinárodního práva za nelegální.

28. ledna 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video