Mapka Ukrajiny a Ruska s vyznačeným územím poloostrova Krym připojeným k Ruské

Mapka Ukrajiny a Ruska s vyznačeným územím poloostrova Krym připojeným k Ruské federaci. | foto: iDNES.cz / GRAPHIC NEWS

Ruský soud potrestal nakladatelství za atlas, který přiřkl Krym Ukrajině

  • 311
Ruský soud vyměřil pokutu moskevskému nakladatelství AST za to, že na mapách ve školním atlasu neoznačilo Krymský poloostrov jako součást Ruské federace. Nakladatelství má zaplatit sto tisíc rublů (asi čtyřicet tisíc korun) za „nesprávné vyobrazení geografických objektů a narušení technických pravidel a norem“. Proti rozsudku se ohradilo a hodlá se odvolat.

Rusko ukrajinský Krym vojensky obsadilo před třemi lety a po spěšně zorganizovaném referendu území anektovalo. Drtivá většina států světa zábor neuznává, Ukrajina stále Krym považuje za součást svého území a nevzdává se plánů na jeho návrat.

Ruské nakladatelství tvrdí, že jeho údajné pochybení nebylo záměrné, šlo prý o technickou chybu. Další chybou podle přiznání vydavatele bylo umístění názvu ruského města Chabarovsk na území Číny.

Problémy s příslušností Krymu měl nedávno i Kazachstán, i když přesně opačné. Tamní ministerstvo školství muselo stáhnout a opravit učebnice, v nichž byl Krym vyznačen jako ruské území. Ukrajina proti takovému vyobrazení ostře protestovala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video